Hoop, motivatie en richting. Dat geeft de nieuwe wielerkalender volgens Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma. "We hebben iets om naar toe te werken, heel fijn."
Het is vanzelfsprekend de vraag of de plannen vanwege het coronavirus hun doorgang zullen vinden. In de tussentijd hoopt Zeeman dat het zijn renners motiveert. "In ieder geval ook om je aan de maatregelen in het land te houden."
Na het succesvolle seizoen vorig jaar en met het aantrekken van Tom Dumoulin stond Jumbo-Visma te popelen om zichzelf te tonen in de koers. "De nieuwe kalender betekent dat we onszelf ook nog kunnen laten zien", aldus Zeeman.
Nieuw probleem
Tegelijkertijd ontvouwt zich met de uitpuilende kalender ook een nieuw probleem. De Tour vindt plaats van 29 augustus tot en met 20 september.
De WK wielrennen vinden aansluitend plaats (20-27 september). De Giro staat voor oktober op de kalender en de Vuelta wordt daarna nog verreden, waarschijnlijk in november. Dat heeft gevolgen voor de programma's van de renners.
"Ik kreeg al meteen een appje van Steven Kruijswijk, waarin hij mij succes wenste met de puzzel. Ik stuurde terug dat hij maar tegen zijn vrouw moet zeggen dat -ie pas half november weer thuis is, omdat hij drie grote rondes rijdt", grapt Zeeman.
Vooralsnog is het plan dat Jumbo-Visma de Tour gaat rijden met de aangewezen renners. Dat betekent dat kopmannen Dumoulin, Kruijswijk en Roglic de geel-zwarte brigade gaan aanvoeren.
Voor sprinter Dylan Groenewegen gaat er sowieso iets veranderen. Zeeman: "Hij zou eerst de Giro rijden en daarna de Vuelta. Dat kan nu niet. We gaan zoeken naar een alternatief programma, maar dat doen we met alle liefde."
Luxe puzzel van ondergeschikt belang
De directeur wil benadrukken dat het gaat om een ingewikkelde, maar luxe puzzel. "Crisis vraagt creativiteit. Het belangrijkste is dat we hier met z'n allen uitkomen en dat organisaties en ploegen overeind blijven. Onze puzzel is van ondergeschikt belang."
Voordat die puzzel in z'n geheel gelegd kan worden, wacht hij op het moment dat ook de voorjaarsklassiekers die naar het najaar gaan, definitief een plaats krijgen in de wieleragenda.
Zeeman krijgt een voorzichtige lach op z'n gezicht wanneer hij denkt aan een najaar vol koersen. "Want dat betekent dat de wereld er weer wat rooskleuriger uitziet. Dan kunnen we weer de sport beoefenen waarvan mensen kunnen genieten."