Aangepast

In Londen staat ook de ziekenhuisdirecteur aan het bed

In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels zo'n 8000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus en het land telt meer dan 65.000 bevestigde besmettingen. Dat legt een zware druk op het Britse zorgsysteem en dus kunnen ze in de ziekenhuizen alle handen goed gebruiken.

Ook ziekenhuisdirecteur Marcel Levi, die leiding geeft aan vijftien Britse ziekenhuizen, staat in Londen aan het bed van coronapatiënten. "We hebben nu behoefte aan elke dokter", zegt Levi. Hij vindt het belangrijk om samen met zijn collega's te werken. "Ik vraag hen om heel veel inzet, onder risicovolle omstandigheden. Dan vind ik dat ik dat op zijn minst ook zelf moet doen."

Lichtpuntjes

Het werken tijdens de coronacrisis is volgens Levi de meest intense periode die hij ooit heeft meegemaakt. "Het is emotioneel. Er gebeuren afschuwelijke dingen. En toch zijn er te midden van alle ellende, heel erg zieke mensen en sterfgevallen, ook lichtpuntjes. Mensen die opknappen, de energie van medewerkers."

Ook de Nederlandse vaatchirurg Anna Prent, die in het Royal Free Hospital in Londen werkt, is even niet bezig met haar eigen vakgebied. Op dit moment draait ze diensten van 12 uur op de Intensive Care. Ze ondersteunt de artsen en verpleegkundigen waar mogelijk. Bijvoorbeeld met het omdraaien van patiënten.

Levi en Prent vertellen in deze video over hun ervaringen in het ziekenhuis:

Op de IC in Londen: 'Pittige dagen en moeilijke beslissingen'

"Het zijn pittige dagen", zegt Prent. "Het werk op de IC is intensief en fysiek ook best zwaar. Daarbij werken we met heel zieke mensen en worden er soms moeilijke beslissingen genomen rond leven en dood. Dat we bijvoorbeeld niet meer reanimeren of stoppen met de behandeling."

Het is extra confronterend als het gaat om leeftijdgenoten of patiënten in de leeftijd van haar ouders, zegt de arts. "De patiënten die bij ons op de IC liggen, zijn tussen de 30 en 70 jaar. Sommigen hadden al onderliggend lijden, maar anderen waren hiervoor gewoon gezond."

Geen explosieve groei

Volgens recente berekeningen wordt het Verenigd Koninkrijk heel zwaar getroffen door het coronavirus. Het gezaghebbende Amerikaanse Institute for Health Metrics in Seattle voorspelt 66.000 doden, alleen al in het Verenigd Koninkrijk. Dat is meer dan alle coronadoden in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland samen.

Britse experts twijfelen aan de prognoses uit Amerika. Ook Levi zet er vraagtekens bij. "Ik ben geen expert op het gebied van modellen en voorspellingen, maar ik constateer dat geen van de modellen tot nu toe is uitgekomen. We moeten gewoon van dag tot dag alles goed bijhouden en tijdig maatregelen nemen."

Het Verenigd Koninkrijk zit nu qua ziekenhuisopnames in een steady state, zegt Levi. "De stijging is afgelopen. Er zijn waanzinnig veel patiënten, maar de explosieve groei die we hadden verwacht in deze tijd in april, lijkt er gelukkig niet te zijn. Ik denk dat de maatregelen en het afstand houden van elkaar zijn vruchten afwerpen."

Het gaat echt zo beroerd nog niet.

Marcel Levi, ziekenhuisdirecteur Londen

Premier Boris Johnson, nu zelf in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, stelde op 23 maart een lockdown in. Dat de regering eerder geen strenge maatregelen nam, leidde tot felle kritiek. Ook Prent vindt dat er pas laat tot actie is besloten.

"Ook zijn we laat begonnen met het grootschalig testen van mensen. Hoe dat allemaal uitpakt, zullen we pas op de lange termijn weten." Wel is ze heel erg te spreken over de manier waarop de Britse regering snel noodziekenhuizen heeft laten bouwen. "De eerste in Londen is nu open."

Beide artsen hebben er vertrouwen in dat de Britse ziekenhuizen de crisis aankunnen, al is er nog een lange weg te gaan. "We zijn nog altijd heel goed in staat om alle patiënten de optimale, maximale zorg te leveren. Het gaat echt zo beroerd nog niet", zegt Levi.

"Tijd is natuurlijk wel onze tegenstander. Iedereen leeft nu in de ziekenhuizen op adrenaline en doet zijn uiterste best, dat kun je een aantal weken volhouden, maar het is de vraag of dat ook zo is als het maanden gaat duren. Maar we gaan dit zeker tot een goed einde brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl