Van de spelers wier contracten aflopen is een heel aardig team samen te stellen
NOS Voetbal

Het sterrenteam van FC Transfervrij: Vertonghen, Mertens, Willian en Silva

Een transfervrije status kan leiden tot kopzorgen en vraagtekens: heb ik volgend seizoen nog wel een club? Maar het biedt topvoetballers op leeftijd vooral de kans nog eens goed te cashen, zoals onderstaand elftal.

Want geen contract betekent geen transfersom, miljoenen die in de meeste gevallen rechtstreeks in de zakken van transfervrije spelers verdwijnen in de vorm van tekengeld. Het verklaart wellicht het aanzienlijke aantal grote namen van wie de verbintenis bijna afloopt.

Van die namen valt een heel behoorlijk elftal te maken. Met creatievelingen David Silva en Mario Götze in de as en twee opkomende backs in een 4-2-3-1-formatie, staat FC Transfervrij bovendien garant voor spektakel.

Doel: Walter Benítez, 27 (Nice)

Meteen de minst bekende van het stel, maar als basisspeler van het Franse Nice en met Mino Raiola als zaakwaarnemer zal Benítez niet voor een appel en een ei zijn krabbel zetten. De 27-jarige doelman is naar eigen zeggen bovendien in beeld bij de Argentijnse ploeg.

Rechtsback: Thomas Meunier, 28 (Paris Saint-Germain)

Met zijn 28 jaar en status als Belgisch international lijkt Meunier te kunnen rekenen op een mooie transfer. Borussia Dortmund en Everton worden genoemd als mogelijke bestemmingen voor de aanvallend ingestelde back, die in Parijs niet tot de grootverdieners behoort en niet altijd basisspeler is.

Centrumverdediger: Timothy Fosu-Mensah, 22 (Manchester United)

Drievoudig Oranje-international en pas 22 jaar, maar ook al meer dan een jaar geen serieuze wedstrijd meer gespeeld vanwege een gescheurde kruisband. Waar blaast Fosu-Mensah zijn loopbaan nieuw leven in? Ajax, waar hij ook als jeugdspeler actief was, werd al eens met de Amsterdammer in verband gebracht, maar Manchester United kan ook nog een optie in zijn contract lichten waarmee de verdediger een jaar langer vastligt.

Centrumverdediger: Jan Vertonghen, 32 (Tottenham Hotspur)

Na acht succesvolle jaren in Noord-Londen lijken de jaren vat te krijgen op Vertonghen. De 32-jarige Belg is bij Tottenham Hotspur niet meer de rots in de branding van weleer en wordt nauwgezet gevolgd door oude liefde Ajax. Een terugkeer naar de club die hij in het verleden negen jaar diende lijkt voor het hele gezin Vertonghen een uitkomst: vrouw Sophie is Amsterdamse.

Ajax-trainer Erik ten Hag zegt de situatie van Jan Vertonghen nauwgezet te volgen

Linksback: Layvin Kurzawa, 27 (Paris Saint-Germain)

Min of meer hetzelfde verhaal als Meunier: een aanvallende back van Paris Saint-Germain die nog jaren meekan, niet altijd basisspeler is in Parijs, maar de clubs voor het uitkiezen lijkt te hebben. En wat voor clubs; Arsenal, Barcelona, Juventus, Chelsea, Internazionale, Napoli en AS Roma worden met de Fransman in verband gebracht.

Rechtshalf: Mario Götze, 27 (Borussia Dortmund)

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat Bayern München grif betaalde voor 'wonderkind' Götze, of dat de technisch begaafde Duitser zijn land naar de wereldtitel schoot in Brazilië. Hij is nog altijd slechts 27, maar Götzes tijd aan de top lijkt voorbij. Hertha BSC wordt genoemd als mogelijke nieuwe werkgever.

Linkshalf: David Silva, 34 (Manchester City)

Na tien jaar komt een einde aan het liefdessprookje tussen Silva en Manchester City. De Spaanse middenvelder kende vele successen in Manchester, maar vindt het tijd om te gaan. Silva heeft altijd gezegd nog eens voor UD Las Palmas uit te willen komen, op 'zijn' Gran Canaria, maar die club speelt tegenwoordig op het tweede niveau en het is de vraag of hij dat ziet zitten.

David Silva (links) wil dat zoon Mateo net als hij opgroeit op Gran Canaria

Rechtsbuiten: Willian, 31 (Chelsea)

Braziliaans international, basisspeler bij Chelsea en jarenlange ervaring op topniveau; het is niet voor niets dat Willian met clubs als Barcelona in verband wordt gebracht, ook al in jaren dat de Catalanen nog wél een transfersom voor hem hadden moeten overmaken. Ook Paris Saint-Germain en Tottenham Hotspur zouden geïnteresseerd zijn in de rechtsbuiten.

Nummer 10: Dries Mertens, 32 (Napoli)

Hoewel hij in de zeven jaar dat hij er woont en speelt verknocht is geraakt aan Napels, kunnen geïnteresseerde clubs zich nog altijd rechtstreeks bij Mertens melden met een mooi aanbod. De 32-jarige Belg is - gedeeld - topscorer aller tijden van Napoli, dat hem graag wil behouden. Maar clubs als Chelsea en Internazionale rekenen zich rijk.

Dries Mertens is gedeeld topscorer aller tijden van Napoli met 121 goals

Linksbuiten: Pedro, 32 (Chelsea)

De kans bestaat dat Chelsea deze zomer een gehele voorhoede gratis de deur ziet uitlopen, in de al eerder genoemde Willian, Pedro en spits Olivier Giroud. Volgens Italiaanse media wil AS Roma Pedro graag naar het Stadio Olimpico halen, waar hij in dat geval de strijd aan moet met onder meer Justin Kluivert.

Spits: Edinson Cavani, 33 (Paris Saint-Germain)

Met zijn 33 jaar zit Cavani dicht tegen zijn voetbalpensioen, maar het feit dat Paris Saint-Germain afgelopen winter nog 20 miljoen euro voor zijn topscorer aller tijden wilde vangen zegt wat over de status van de spits. Atlético Madrid en Napoli werden als mogelijke bestemmingen genoemd, maar volgens voormalig Uruguay-ploeggenoot Cristian Rodríguez is Cavani nu op weg naar Peñarol in zijn vaderland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl