De coronacijfers van 4 april: minder nieuwe ziekenhuis- en IC-opnames
Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 164 toegenomen, meldt het RIVM. Gisteren werden er minder nieuwe sterfgevallen gemeld: 148. In totaal zijn nu in Nederland voor zover bekend 1651 mensen overleden aan covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.
Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 336 toegenomen tot 6622. Die toename is aanzienlijk kleiner dan een dag eerder; toen werden er 502 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.
De piek in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in de dagelijkse RIVM-meldingen was op 31 maart. Sindsdien was het aantal nieuwe opnames steeds lager. Het RIVM vindt het nog te vroeg om een neerwaartse trend te constateren. Voorlopig gaat het instituut niet verder dan de constatering dat de stijging door de overheidsmaatregelen is geremd.
Het RIVM wijst erop dat de dagelijks gemelde cijfers kunnen achterlopen: ziekenhuisopnames en sterfgevallen worden soms pas na een aantal dagen doorgegeven.
Het CBS publiceerde gisteren cijfers die een indruk geven van het aantal mogelijke 'verborgen' coronadoden. Het RIVM concludeert uit die cijfers dat er in de week van 19 tot 25 maart tussen 870 en 1181 meer sterfgevallen waren dan gemiddeld. Dat is het dubbele van het eerder bij het RIVM gemelde aantal coronadoden.
IC-opnames ook omlaag
Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen is volgens de laatste cijfers van vandaag opgelopen naar 1360; 36 meer dan een dag eerder. Zeventien patiënten liggen in Duitse ziekenhuizen, drie meer dan de dag ervoor. Op alle IC-afdelingen in Nederland liggen coronapatiënten.
Twee dagen geleden steeg het aantal bezette bedden nog met 82; gisteren met 51. Eerder deze week was het gemiddelde 100. In totaal hopen de ziekenhuizen morgen of begin volgende week 2400 IC-bedden beschikbaar te hebben, waarvan zo'n 1900 zijn bestemd voor patiënten met het coronavirus.
"We zien het aantal opnames op de IC de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de social distancing lijkt te werken", reageert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten."
De meeste door de GGD gemelde coronapatiënten zijn nog altijd in Noord-Brabant, al lijkt de piek in die provincie al een tijdje gepasseerd. Daarna volgen Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg.
De meeste ziekenhuisopnames per inwoner zijn in de Noord-Limburgse gemeente Peel en Maas, met 270 patiënten op de 100.000 inwoners. Ook in het Brabantse Boekel zijn er veel ziekenhuisopnames (250 patiënten op de 100.000 inwoners). Klik hier voor de interactieve kaart.
Volgens het RIVM is de helft van alle gemelde patiënten 65 jaar of ouder. Bij de overleden patiënten was de helft 81 jaar of ouder. De jongste overleden patiënt was in de leeftijdscategorie 35-39. Deze persoon had net als de meeste andere overledenen ernstige andere kwalen. In totaal zijn er inmiddels zes patiënten van onder de 50 overleden.
Opvallend blijft de oververtegenwoordiging van mannen bij zowel de overledenen als de ziekenhuisopnames. Bij 63 procent van de opnames gaat het om mannen, tegenover 37 procent vrouwen. Bij de overledenen zijn de cijfers vergelijkbaar: 61 procent mannen, 39 procent vrouwen.