Het verhaal achter de dagelijkse coronacijfers

Elke 24 uur komt het RIVM met nieuwe coronacijfers. Over geregistreerde besmettingen, ziekenhuisopnames en overleden personen. Maar dat zijn niet slechts cijfers, zegt Maaike Janssen (30). "Het zijn mensen zoals mijn opa."

Maaikes opa is één van de in totaal 1173 Nederlanders van wie geregistreerd is dat ze zijn overleden door corona. Net als de oma van Lennart van Ginkel. En de opa van Marlot de Lit.

In deze video legt NOS op 3 uit wat de cijfers die het RIVM elke dag publiceert wél zeggen, maar ook wat ze juist níét vertellen:

Dat hun opa of oma onderdeel is geworden van statistieken, vinden ze alle drie een rare gewaarwording. Lennart (20): "Ik probeer daar niet te veel aan te denken." Marlot (32): "Ook ik dacht meer in cijfers dan in mensen. Dat is anders nu mijn opa hieraan overleden is."

Maaike: "Getallen zeggen niets, raken niet. Daardoor merk ik dat ik enorm de behoefte heb om te vertellen dat mijn opa gestorven is aan corona. Ik wil het van de daken schreeuwen, schreeuwen naar hen die dit als een vakantie zien."

Han Janssen samen met zijn kleindochter Maaike Janssen

Lennart probeert het overlijden van zijn oma juist zo veel mogelijk los te koppelen van het coronavirus. "Ik probeer gewoon te denken: ze had ook aan iets anders kunnen sterven. Dat werkt voor mij het beste." Hij troost zich met het feit dat ze een mooi leven geleid heeft, al vindt-ie het wel heel erg dat het overlijden zo plots kwam. "Voordat mijn oma het virus kreeg, was ze eigenlijk nog kerngezond."

Lennart en zijn oma Riet Smink

Ook voor Marlot kwam het overlijden van haar opa onverwachts. "Die man zat vol leven, en in elke tegenslag zag hij wel iets positiefs. Hij wilde heel graag nog 90 worden, zijn verjaardag vieren, met iedereen ontbijten. En dan is het opeens voorbij."

Marlots opa Hans

Deel artikel: