De uitzending van 2 april: Vechten voor je leven op de IC / Leed in Bergamo / Doden door recessie / EU-miljarden tegen corona

Vechten voor je leven op de IC

Het dagelijkse overzicht over het aantal IC-opnames; voor de meeste Nederlanders zijn het gewoon cijfers. Maar achter die cijfers schuilt veel angst en verdriet. In de eerste plaats bij de families van de patiënten. Zoals de familie van taxichauffeur John Molkenboer (66) uit Capelle aan den IJssel, die vermoedelijk besmet raakte tijdens een van zijn laatste taxiritten voor zijn pensioen. Nu vecht hij op de IC voor zijn leven.

'Het is afwachten en de moed erin houden'

Het dagelijks leven in Bergamo in tijden van corona

Noord-Italië is de regio waar het coronavirus keihard heeft toegeslagen. Al ruim drie weken ligt het leven er volledig stil. Toch blijft het virus er dagelijks vele levens eisen. De mortuaria puilen inmiddels uit en de straten zijn er leeg. Een verslag uit Bergamo, een stad die tot stilstand is gekomen en waar het leed gigantisch is.

'We kleden de doden niet eens meer aan'

Europese miljarden voor coronastrijd

De Europese Commissie komt met miljarden om de coronacrisis te lijf te gaan. Landen die een regeling voor werktijdverkorting invoeren, kunnen hiervoor geld lenen bij de EU. De EU leent dat geld zelf eerst door uitgifte van obligaties. Landen kunnen zo profiteren van de lage rente die de EU betaalt.

Hoe het noodfonds precies werkt en hoe de verschillende lidstaten ertegenaan kijken, bespreken we met economen en met EU-correspondent Sander van Hoorn.

Zijn EU-landen allemaal blij met miljarden tegen coronacrisis?

Gevolgen pandemie groter dan de kwaal?

De coronacrisis gaat Nederland hoe dan ook in een recessie trekken en leidt ondanks alle genomen maatregelen tot meer werkloosheid. En hoe langer de maatregelen, hoe zwaarder de economie het voor de kiezen krijgt. Maar hoe groot zal die schade zijn? We spreken een Amerikaanse hoogleraar die recessies en mortaliteit onderzocht, en onze econoom Mathijs Bouman.

Zijn de gevolgen van de coronamaatregelen erger dan de kwaal?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl