Plannen UCI voor WK zetten kwaad bloed: 'Dit is heel slecht leiderschap'
"Dit is heel slecht leiderschap, een ongelooflijk slecht signaal naar de wielerwereld". Aan de telefoon kan Richard Plugge, teambaas van wielerploeg Jumbo-Visma, zijn woede nauwelijks verhullen. En dat terwijl er helemaal niet gefietst wordt.
Wat is er aan de hand? Dinsdag maakte de UCI tussen neus en lippen door het programma bekend voor de WK in de Zwitserse steden Aigle - de zetel van de internationale wielerunie - en Martigny.
Dat WK begint op zondag 20 september met het tijdrijden voor mannen en eindigt een week later op 27 september met de wegwedstrijd voor mannen.
Plugge woedend
Plugge reageerde op Twitter als door een adder gebeten. Hij kreeg bovendien bijval van Patrick Lefevere, sinds jaar en dag de grote man achter succesformatie Deceuninck-QuickStep.
Waarom die woede? "Op dit moment is het überhaupt de vraag of we nog gaan koersen", legt Plugge uit. "Er zijn heel veel organisatoren, ploegen en renners in onzekerheid of we nog gaan rijden. Er wordt gekeken naar een invulling van de kalender, eventueel vanaf juni. En voordat dat besproken is slingert de UCI de kalender voor die week de wereld in."
"Dat geeft mij het gevoel: voordat we andere mensen een plekje geven, pikken wij dit alvast in."
De kern van de onvrede zit 'm in de eigengereide keuzes van de UCI en de afkeer van de gemengde tijdrit, die door de UCI op woensdag 23 september is vastgesteld.
De meeste teambazen in het profpeloton zijn geen liefhebber van dat nieuwe onderdeel. Ook al is Nederland de regerend wereldkampioen in de gemengde tijdrit, voor Plugge is het een gotspe.
Net als Lefevere betreurt Plugge het feit dat de ploegentijdrit voor commerciële teams - een publicitair veel aantrekkelijker onderdeel voor sponsors - geofferd werd voor de gemengde tijdrit.
Daarnaast beseft Plugge heel goed hoe lastig het gaat worden om in het drukke wielernajaar een plekje te vinden voor de voorjaarsklassiekers om in te halen. David Lappartient, de voorzitter van de UCI, liet eerder weten dat ze alles in het werk zullen stellen om "de grootste schatten van onze sport te beschermen".
De Fransman doelde op monumenten als Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik, waarvoor als eerste een alternatieve datum zal worden gezocht in het najaar.
"Alles staat nu op losse schroeven, je kunt de wielerkalender opnieuw inrichten zoals je wilt. En dan claimen zij als eerste hun plekje, terwijl je ook noodlijdende organisatoren (van wielerkoersen, red.) kan helpen door dat weekend af te staan", stelt Plugge.
Met een afgeslankt WK zonder gemengde tijdrit zou de UCI het eerste WK-weekend vrij kunnen maken. "Je zou dat weekend vrij kunnen houden om de Ronde van Vlaanderen of Milaan-Sanremo toch nog te laten verrijden", aldus Plugge. "Als je het echt meent, dan zorg je ervoor dat dat eerste weekend vrij blijft. En dat kan makkelijk als de individuele tijdrit weer naar de woensdag wordt verplaatst".
Een jaartje geen gemengde tijdrit zou daarvoor ruimte bieden? "Een jaar niet? Liever nooit meer", stelt Plugge cynisch.
Velon-vete op de achtergrond
En dan is er ook nog de vete tussen de UCI en Velon, waar Plugge een voortrekkersrol vervult. Velon is een samenwerkingsverband van meerdere profploegen en probeert met innovaties in wedstrijden (zoals de Hammer Series) en datagebruik een plek te krijgen op de wielerkalender. De UCI heeft in het recente verleden veel initiatieven van Velon doorkruist.
"Wij wilden als Velon een vrouwenkoers in Noorwegen organiseren en dat is door de UCI getorpedeerd. Terwijl de gemengde tijdrit gewoon doorgaat, terwijl niemand daar fan van is."
Kortom, het laatste woord hierover is nog niet gezegd. "Wij gaan hier zeker onderling nog over spreken. Zij zijn de leider van onze sport en als iets slecht leiderschap is, dan is dit het wel."