In New York verdubbelt het aantal bevestigde corona-besmettingen elke drie tot vier dagen. Daarmee is de stad uitgegroeid tot het nieuwe epicentrum van de wereldwijde pandemie. De stad gaat niet uit voorzorg op slot, zoals president Donald Trump eerder overwoog, maar de inwoners mogen niet meer zomaar op reis.
In de Verenigde Staten zijn nu ruim 121.100 besmettingen geregistreerd en meer dan 2000 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van het virus. Vooral de staat New York wordt zwaar getroffen. Volgens gouverneur Andrew Cuomo zijn daar ruim 700 inwoners overleden sinds de virusuitbraak.
Er wordt gevreesd dat het zorgsysteem zal bezwijken. Steve Kasspidis werkt in New York als arts op de intensive care en ziet dat de last te groot is. "Het is de hel. Van bijbelse proporties. Dat meen ik serieus. Mensen arriveren, worden geïntubeerd voor beademing, ze gaan dood en de cyclus herhaalt zich."
Staten concurreren met elkaar
"Mensen zijn bang, vooral hier in New York, met een derde van de besmettingen. We zouden hier dezelfde taferelen kunnen krijgen als in Italië", zegt professor en medicus Michael Merson. Hij zit zelf uit voorzorg al twee weken thuis in quarantaine. "Vooral omdat ik in een risicogroep zit, als 70-plusser."
Merson werkte jarenlang voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waar hij de strijd tegen de aidsepidemie leidde. Hij kijkt met lede ogen aan hoe de federale regering de pandemie aanpakt.
"Er is geen landelijke mobilisatie geweest. Dus de gouverneurs van de verschillende staten concurreren met elkaar om de benodigde uitrusting. Dat is niet wat je zou doen in een oorlogssituatie", zegt Merson. "Onze president zegt dat we in oorlog zijn, maar gedraagt zich er niet naar."
Trump zinspeelde er eerder deze week op om de restricties op korte termijn af te bouwen. En hij noemde zelfs Pasen als streefdatum. "Dat is een bijzondere dag. En het zou een geweldig vooruitzicht zijn", zei de president. Tot grote verbazing van Merson: "Dat zijn luchtkastelen, en zou leiden tot nog veel meer besmettingen."
Onze regering geeft wel persconferenties, maar biedt geen hulp, al hebben ze maanden gehad om zich voor te bereiden.
Gouverneur Cuomo van New York luidt ondertussen de noodklok. Hij eist snel actie van de federale regering. "Er gebeurt gewoon niks. De overheid heeft 400 beademingsapparaten beloofd. Wat ga ik daarmee beginnen? Ik heb er 30.000 nodig. Kiezen jullie maar welke mensen er dan dood moeten door dat tekort."
De gouverneur krijgt veel lof voor zijn gedisciplineerde aanpak van de crisis. Volgens zorgeconoom Sherry Glied hebben veel Amerikanen veel meer vertrouwen in de lagere overheden dan in de federale overheid. "Als leider in tijden van paniek heb je een consequente boodschap nodig. Als je je om de andere dag bedenkt, boezemt dat geen vertrouwen in."
"Onze regering geeft wel persconferenties, maar biedt geen hulp, al hebben ze maanden gehad om zich voor te bereiden", zegt Morgan Sykes verontwaardigd. Zij heeft net als vele duizenden New Yorkers haar baan verloren door de crisis. Zij zet zich nu als fietskoerier in voor een vrijwilligersorganisatie die boodschappen en medicijnen brengt naar mensen die niet naar buiten kunnen.
In de video hieronder vertelt Sykes waarom ze haar werk voor Corona Couriers zo belangrijk vindt om te doen en laat ze zien hoe rustig het nu is in de anders bruisende metropool.
De coronacrisis heeft de bloeiende Amerikaanse economie in puin gelegd. In een week tijd verloren ruim drie miljoen Amerikanen hun baan, zoiets heeft de VS nog nooit eerder meegemaakt. "De vraag is of er nu structurele gebreken in de economie worden blootgelegd of dat het gewoon een zware storm is", zegt econoom Glied.
In de omgeving van Sykes is iedereen nu werkloos. "De ontslaggolf en de economische verwoesting zijn enorm." Het werk voor Corona Couriers helpt haar om zich beter te voelen. "Ik kan al m'n woede eruit fietsen, m'n frustraties, m'n gevoelens van kwetsbaarheid en machteloosheid. Ik kan ze omzetten in een helpende hand, een daad van verzet en vreugde."