Profclubs snakken naar duidelijkheid, maar 'vooralsnog geen zwarte scenario's'
Het zijn onzekere tijden voor de clubs in het betaald voetbal. De competitie ligt stil en niemand weet voor hoelang nog. Dinsdag komt het kabinet met eventuele nieuwe maatregelen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus. De clubs hopen in ieder geval op duidelijkheid over het wel of niet uitspelen van de competitie.
"Ik ben onrustig en maak me zeker zorgen", laat PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser weten. "Vooral voor het komende seizoen. Het is nog niet in te schatten wat de impact is van deze crisis. Voor de korte termijn hebben we bij PEC nog een aardige buffer. Maar die kan ook snel op zijn."
Wouter Gudde, algemeen directeur van FC Groningen, voorziet ook niet direct financiële problemen voor zijn club. "We zijn redelijk gezond op dat vlak. We hebben best veel spelers verkocht dit seizoen, maar wel met de bedoeling om dat geld te herinvesteren in de selectie."
Vooral het opdrogen van sponsorinkomsten is een bron van zorg bij clubs uit het betaalde voetbal. Omdat veel bedrijven het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden, zullen ze mogelijk noodgedwongen moeten stoppen met de sponsoring.
Als je het over alle ploegen bekijkt, praat je over een miljoenenverlies voor het betaald voetbal.
"Bij NEC komt de sponsoring uit 350 mkb-bedrijven, die gaan niet ongeschonden door deze periode", zegt algemeen directeur Wilco van Schaik. "Meer dan gemiddeld hebben sponsoren hun bijdrage voor volgend seizoen opgezegd. Het gaat om het dubbele van wat we normaal te verduren krijgen."
"Veel ondernemers die PEC sponsoren zitten gigantisch met hun handen in het haar", vult Visser aan. "Die hebben geen flauw idee hoe de toekomst er voor hen uitziet. Bij sommigen zijn de inkomsten naar nul teruggelopen. Dan kan ik wel gaan vragen: waar blijft jullie toegezegde sponsorbijdrage? Maar dat geld is er dan gewoon niet."
Van Schaik: "We waren bezig met een nieuwe partner. Die heeft gezegd dat hij voorlopig even op de wachtstand drukt. Op onze commerciële begroting kan het in totaal tien tot twintig procent schelen. Als je dat over alle ploegen bekijkt, dan praat je over miljoenenverlies voor het betaald voetbal."
De grote vraag is of er überhaupt nog gevoetbald gaat worden dit seizoen. Wellicht kan daar na dinsdag een klap op worden gegeven. Algemeen directeur Jan Zwiers van FC Emmen: "Wat de keuze ook wordt, als er maar zo snel mogelijk duidelijkheid is. Want dan kun je zoeken naar een oplossing."
"Duidelijkheid creëren in deze onzekere tijd zou enorm plezierig zijn", vindt ook Visser. "Dan weet je of je moet gaan snijden in de kosten of andere maatregelen moet nemen. Maar er spelen zo veel variabelen mee in deze kwestie, dat je echt hogere wiskunde moet hebben gestudeerd om alles te kunnen overzien."
Het is nu te vroeg voor allerlei zwarte scenario's.
Gudde: "Het ergste scenario, waarbij er dit seizoen helemaal niet meer gevoetbald wordt, gaat heel veel pijn doen. Zowel sportief als financieel. Wij staan met FC Groningen niet op omvallen, maar wij zullen, net als alle andere clubs, de ambities moeten bijstellen. Ik hoop dat we heel erg solidair zijn met elkaar. We moeten collectief optrekken in deze situatie."
In dat opzicht prijst Emmen-directeur Zwiers de inzet van de KNVB en de ECV, de vereniging van eredivisieclubs. "Ze staan voor de clubs, dat gevoel heb ik echt. Ze nemen steeds het voortouw. We zitten niet voor niets elke dag met elkaar in een conference call. Dat geeft ook aan dat de clubs elkaar willen helpen en zich om elkaar bekommeren."
"We moeten ook niet al te ongeduldig zijn", gaat Zwiers verder. "Voordat we allerlei scenario's in beeld gaan brengen, is het belangrijk dat we rustig afwachten totdat het dinsdag is. Het is vooral belangrijk dat alle clubs overeind blijven. Het is nu te vroeg voor allerlei zwarte scenario's. Maar voor alle clubs geldt: zolang er geen inkomsten zijn, kun je geen bedrijf hebben."