Neymar en Kylian Mbappé
NOS Voetbal

Zaakwaarnemers in tijden van corona: 'We zijn een soort huisartsenpraktijk'

  • Marco Hochgemuth

    redacteur Sport

  • Marco Hochgemuth

    redacteur Sport

De wereldwijde coronacrisis heeft ook de voetbalwereld diep geraakt. Vooral de kleinere, minder daadkrachtige clubs dreigen in grote financiële problemen te komen. Wereldvoetbalbond FIFA moet daarom zo snel mogelijk met een noodfonds komen, vinden de zaakwaarnemers Rob Jansen en Revien Kanhai.

"De FIFA, UEFA en spelersvakbond FIFPro zijn schathemeltjerijk en zullen hun financiële reserves moeten gebruiken om clubs te helpen", vertelt Jansen. "Dat was ook de uitkomst van een videoconferentie die ik recent had met de wereldbond van agenten. En ook spelers én makelaars moeten hun financiële bijdrage leveren."

Geen regering

Revien Kanhai, agent van onder anderen David Neres, Lasse Schöne en Siem de Jong, is het daarmee eens. "De voetbalwereld heeft geen regering. De FIFA is eigenlijk de aansturende regering en die heeft naar mijn weten genoeg financiële reserves", aldus Kanhai.

"En waar nodig moeten de financieel sterkere clubs de kleinere steunen", vervolgt de makelaar. "Het is een uitzonderlijke situatie. Net als in de Europese Unie moeten we er met elkaar voor zorgen dat de markt gezond blijft."

Steeds meer voetbalclubs en spelers leveren al bijdrages aan de strijd tegen corona. Zo hebben de Duitse clubs Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig en Bayer Leverkusen gezamenlijk 20 miljoen euro vrijgemaakt om clubs te helpen die in de problemen dreigen te raken. En ook diverse vermogende spelers hebben al grote bedragen overgemaakt.

Iedereen in beweging

Iedereen moet in deze tijd in beweging komen, stelt Jansen. "Voor de grootverdieners mag dat geen probleem zijn. Maar bijvoorbeeld de eerste divisie moet je ontzien. Het is nogal een verschil of je 30.000 euro bruto of 3 miljoen verdient. De sterken moeten het dragen voor de zwakkeren."

Spelersmakelaar Rob Jansen

Kanhai wijst ook op de situatie van amateurclubs. "Na deze crisis kunnen waarschijnlijk diverse mensen de contributie van amateurclubs niet meer betalen. En ook de sponsorbijdrages zullen minder worden, op elk niveau. Clubs zullen het zwaar krijgen."

Jansen had onlangs een speler van een topclub aan de telefoon, die aanbood om 25 procent van zijn salaris in te leveren om de club te helpen. "Dat is mooi, maar dat moet je niet alleen doen, dat moet gezamenlijk", aldus de zaakwaarnemer. "Anders heb je altijd een speler die zal zeggen: je komt niet zomaar aan mijn geld."

Ook Kanhai krijgt veel voetballers met zorgen aan de lijn. "Ik sprak een speler van een vrij grote club. Hij had te horen gekregen dat ze 70 procent van hun salaris moesten inleveren. Punt. Maar dat is geen eenzijdig te nemen besluit, dat moet in overleg gebeuren."

Andere tijden voor zaakwaarnemers

Het leven van een zaakwaarnemer ziet er in deze tijd dan ook heel anders uit dan normaal, zegt Kanhai, die met zijn bureau Forza Sports Group de belangen behartigt van spelers in zestien landen. In plaats van het toewerken naar transfers in de zomer, gaat het ineens over vragen als: wanneer start de competitie, wat zijn de trainingsrichtlijnen, hoe krijg je een speler weg uit een land als Italië. En natuurlijk over financiën.

"We waren al een transfer tussen eredivisieclubs aan het afronden, toen de aankopende club ineens een pas op de plaats maakte vanwege de vele onzekere factoren. De vaste markers zijn weg, het hele mechanisme is nu anders. Kennis over zaken die je nog niet had, moet je nu verkrijgen ten behoeve van je cliënt. Dus het is allerminst rustiger."

We zijn nu eigenlijk een soort huisartsenpraktijk. We helpen de patiënten. Het is sociaal werk.

Rob Jansen over zijn werk als spelersmakelaar tijdens de coronacrisis

Ook voor Jansen is het nu even allemaal anders. "We werken allemaal thuis en er gebeurt op transfergebied niets. Maar we krijgen veel vragen van spelers met zorgen, over aflopende contracten en contracten die worden opgezegd of niet verlengd. We zijn nu eigenlijk een soort huisartsenpraktijk. We helpen de patiënten. Het is sociaal werk."

Oplossingen voor competities en contracten

De FIFA is weliswaar nog niet bezig met een noodfonds, maar werkt wel aan plannen om de transferperiode op te schuiven tot het einde van de - uitgestelde - competities. Ook zou de FIFA van plan zijn spelerscontracten die normaal op 30 juni aflopen, automatisch te laten verlengen tot en met het einde van de competitie.

"Het is zo'n complex geheel, alle systemen hebben invloed op elkaar, dus dat wordt wel problematisch", stelt Kanhai, die als voorbeeld de situatie van Ajacied Hakim Ziyech noemt. "Vanaf 1 juli is hij van Chelsea, waar hij - neem ik aan - meer gaat verdienen. Zijn contract wordt, als de plannen van de FIFA doorgaan, dan als het ware enkele maanden bevroren."

Hakim Ziyech

"Dan mist hij dus inkomsten, waarmee hij maar akkoord moet gaan. Spelers zijn ook ondernemers. Ga je als onderneming dan zomaar akkoord met een verlies in omzet op je boekjaar? Iedereen zal daar in diezelfde situatie akkoord mee moeten gaan, en niet enkele spelers", aldus Kanhai.

Miljoenentransfers in de zomer

Mocht alles uiteindelijk weer normaal worden in de (voetbal)wereld en de transfermarkt weer op gang komen, gaan er dan zaken veranderen? Zijn spelers minder waard? Of zullen de miljoenen ons weer om de oren vliegen?

"Absoluut dat laatste", zegt Kanhai. "De algehele wereldeconomie zal zich ook weer herstellen. Alleen: wanneer? Dat hangt af van vele factoren. En bovenal van hoelang deze situatie voortduurt en hoe groot de schade zal zijn."

Jansen besprak de transfermarkt onlangs met iemand van een toonaangevende club. "Ik zei dat je komende zomer niet kan aankomen met transfers van 30, 40 miljoen euro. Dat vond die persoon raar. Maar als iedereen in de ellende zit en gezinnen in de problemen komen, dan vallen zulke miljoenentransfers toch niet te verantwoorden? Leef je dan echt in een ei?"

"Dan zit je volgend seizoen maar met dezelfde selecties, dan sla je maar een jaartje over. Is dat dan zo erg?", aldus Jansen. "Maar ik vrees dat ik een roepende in de woestijn ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl