Steeds meer voetbalclubs en spelers dragen steentje bij in strijd tegen corona
De Duitse Champions League-clubs (Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig en Bayer Leverkusen) hebben besloten om de handen ineen te slaan. Zij hebben gezamenlijk 20 miljoen euro vrijgemaakt om clubs te helpen die in de problemen dreigen te raken vanwege de uitbraak van het coronavirus.
"We hebben altijd gezegd dat we solidair zijn met clubs die zonder eigen schuld in problemen zijn gekomen", zegt directeur Joachim Watzke van Borussia Dortmund over het gezamenlijke gebaar. "Natuurlijk willen we tot zekere hoogte helpen om de economische gevolgen van deze pandemie iets te verzachten."
FIFA roept op tot samenwerking
De actie van de vier Duitse voetbalclubs lijkt aan te sluiten bij een nog niet gepubliceerd document van de wereldvoetbalbond FIFA, waarin wordt opgeroepen tot solidariteit en samenwerking tussen clubs. Er moet gezamenlijk een oplossing worden gevonden voor het uitbetalen van salarissen in de periode dat er niet gevoetbald wordt.
Het document zal naar verwachting later vandaag openbaar worden gemaakt. Daarin wordt ook ingegaan op de lopende contracten van spelers en coaches. De FIFA roept op die te verlengen tot aan het einde van het seizoen, ook als dat betekent dat ze dan zullen doorlopen na de gebruikelijke einddatum (30 juni) van de verbintenissen.
Steeds meer spelers akkoord met salarisverlaging
Bij steeds meer clubs leveren spelers een gedeelte van hun salaris in om zo hun steentje bij te dragen. De selecties van Bayern München en Borussia Dortmund bijvoorbeeld nemen genoegen met 20 procent minder loon in de periode dat de voetbalcompetitie stilligt.
Eerder al besloten de Duitse internationals van Bayern uit zichzelf geld te doneren aan het goede doel. Gezamenlijk haalden zij 2,5 miljoen euro op. Grootverdiener Robert Lewandowski gaf één miljoen euro weg.
Wat leveren de grootverdieners van Bayern München in?
Speler | Weekloon | Weekloon na aftrek 20 % | Dit levert hij wekelijks in |
Philippe Countinho | 471.731 | 377.385 | 94.346 |
Robert Lewandowski | 306.731 | 245.385 | 61.346 |
Manuel Neuer | 288.500 | 230.800 | 57.700 |
Bij Borussia Dortmund besloten ook de leden van de technische staf en de directie zich aan te sluiten bij de actie van de selectie. Ook zij leveren deels hun salaris in, waardoor de Duitse club tientallen miljoenen zal besparen. Dortmund heeft in totaal 850 werknemers in dienst, die door deze actie hun baan kunnen behouden.
Bayern en Dortmund zijn overigens niet de enige Bundesliga-clubs waarbij de spelers het tijdelijk met minder loon zullen doen. Ook de spelers van Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach, Werder Bremen, Union Berlin en 1. FSV Mainz 05 zijn akkoord gegaan met een tijdelijke verlaging van hun salaris.
De Belgische club Standard Luik laat zijn spelers weinig keus. Alle selectiespelers kregen een mail met twee opties: of je bent de komende periode werkloos of je gaat akkoord met minder loon. Een groot deel van de spelers stemde in met de salarisverlaging.
Standard gaat nu een vast maandsalaris uitbetalen. Het bedrag dat de club daarmee bespaart, komt ten goede aan de Luikse ziekenhuizen. Op deze manier wil de nummer vijf van de Belgische competitie de zorgsector helpen.
Shirtjes verkopen
Paris Saint-Germain heeft ook een actie opgestart om te helpen tijdens de coronacrisis. De Franse club van onder andere sterspeler Neymar gaat online shirtjes verkopen en schenkt de opbrengst aan lokale ziekenhuizen en zorgpersoneel.
Manchester City pakt het daarentegen heel anders aan. De Engelse club vraagt niet aan voetballers of medewerkers om geld in te leveren, maar betaalt juist extra uit. De nummer twee van de Premier League gaat medewerkers compenseren voor de thuiswedstrijden waarbij ze zouden werken, maar die nu niet doorgaan.
Ongeveer duizend medewerkers, zoals bijvoorbeeld de ticketverkopers, vallen onder deze regeling. "We hopen hiermee voor financiële stabiliteit te zorgen", schrijft Manchester City in een verklaring. "We zien de mensen natuurlijk graag terug als het seizoen weer verder gaat."
'Voetballers geen druk opleggen'
In het Nederlands voetbal zijn er nog geen clubs die een dergelijke actie op touw hebben gezet. Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS, zei eerder al dat clubs niet voor de spelers moeten bepalen dat ze een deel van hun salaris moeten inleveren.
"Spelers willen bijna altijd meedenken, maar we moeten er echt voor waken dat het een morele plicht vanuit de maatschappij wordt. Je mag voetballers geen druk opleggen, zij zijn geen schuldigen."