Honderden Nederlanders in Marokko willen terug: 'We krijgen geen informatie'
In Marokko willen honderden Nederlandse toeristen zo snel mogelijk naar huis. Velen zitten rond toeristische trekpleisters als Marrakesh en Agadir. In het noorden bij Tanger zit een grote groep kwetsbare ouderen.
Marokko besloot zaterdag het luchtruim te sluiten voor mensen uit onder meer Nederland, Duitsland en Portugal. Tot vrijdag worden er wel uitzonderingen gemaakt voor mensen die Marokko willen verlaten.
Chaos
Aziz Bokazini zit met zijn zoontje van twee, zijn zwangere vriendin en twee goede vrienden vast in een klein dorpje bij Marrakesh. Hun oorspronkelijke vlucht zou morgen vertrekken, maar hun tickets werden eergisteren geannuleerd door Transavia. "We zijn toen met vrienden en familie samen gaan zoeken naar andere vluchten, maar we zijn er niet tussengekomen", zegt Bokazini.
Het reisgezelschap zet alles op alles om terug te kunnen keren naar Nederland. "We kunnen ons vakantiehuis eventueel langer huren, maar als het hier ook uitbreekt ben je toch liever thuis in Nederland."
Bokazini vindt het vooral vervelend dat hij geen contact krijgt met Transavia, de ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ik snap het, het is chaos en niemand is hier op voorbereid. Maar enige vorm van informatie is wel fijn. Nu horen we helemaal niks."
Reddingsvluchten
Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer waar mogelijk hulp te bieden aan Nederlanders in het buitenland. Daarbij gaat het om een veilige terugkeer naar Nederland, maar ook bijvoorbeeld om het creëren van een veilig verblijf in het buitenland.
Volgens de Nederlandse ambassade in Marokko wordt ook daar hard gewerkt om mensen zo snel mogelijk thuis te krijgen.
Transavia laat weten dat er vandaag drie speciale vluchten onderweg zijn van Marokko naar Nederland. Voor woensdag en donderdag staan zes vluchten gepland vanuit Al Hoceima, Marrakesh, Casablanca en Agadir. Ook morgen worden er wellicht extra vluchten ingepland.
Alle nieuwe vluchten zijn via de website te boeken. Volgens de luchtvaartmaatschappij kan er vanaf vrijdag niet meer worden gevlogen om mensen op te halen. "We gaan proberen om nog langer door te vliegen, maar het is nog niet zeker of we daar toestemming voor krijgen."
Chaos op het vliegveld
Caro Bakker en haar vriend Dylan Orij zijn ook gestrand in Marokko. "Het enige wat we horen van de luchtvaartmaatschappijen is dat we de website in de gaten moeten houden, maar daar staat niks." Volgens hen is er veel onduidelijkheid over de situatie onder Nederlanders.
"We hoorden via via dat er mogelijk op het vliegveld een wachtlijst wordt bijgehouden, maar het is daar heel druk en chaotisch." De twee blijven daarom liever in hun hotel totdat er meer duidelijk wordt.
Hoewel er in Marokko minder besmettingen zijn dan in Nederland wil het stel zo snel mogelijk naar huis. "Als je het virus oploopt zit je liever in Nederland want de zorg is daar veel beter." Bovendien heeft de Marokkaanse overheid besloten vanaf vanavond alle restaurants en horecagelegenheden te sluiten.
In het noorden van Marokko zitten ook veel Nederlanders vast, waaronder de ouders van Juwayrira Ikram. "Er zitten honderden Nederlanders in die omgeving, maar er gaan helemaal geen vluchten meer vanaf de luchthaven van Tanger." Haar ouders, vijftigers, maken zich zorgen. "Sommige mensen daar slapen op de luchthaven in de hoop een vlucht te krijgen, maar dat lukt ook niet."
Volgens een woordvoerder van Transavia hoeven mensen zich geen zorgen te maken. De luchtvaartmaatschappij werkt samen met verschillende partners om alle Nederlanders te repatriëren. "We zetten alles op alles om iedereen terug naar Nederland te krijgen, maar daar gaat wat tijd in zitten."