Oproep kabinet vindt gehoor: lege treinen en moskeeën dicht
Op de eerste dag dat de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus gelden, zijn de effecten direct merkbaar. Het openbare leven ligt grotendeels stil. Het RIVM zei gister dat de ingrijpende maatregelen nodig zijn nu er geen grip meer is op de verspreiding van het virus.
Rustig in de trein
Op Utrecht Centraal is het rustiger dan op andere vrijdagochtenden. Een machinist zegt dat hij het zelfs nog nooit zo rustig heeft meegemaakt. De treinen rijden wel gewoon, al zijn de extra spitstreinen uit de dienstregeling gehaald. Omdat er minder reizigers worden verwacht en omdat er dan vervanging is als machinisten zich ziekmelden.
Het kabinet riep iedereen die thuis kan werken op om dat ook te doen. "Ik zou in principe wel thuis kunnen werken", zegt een reiziger. "Maar zolang ik niets hoor van mijn werkgever ga ik gewoon naar mijn werk."
Verder reizen er veel mensen met de trein die niet thuis kunnen werken. "Ik loop stage in een hotel dus dat gaat gewoon door. Ook al zijn er heel veel afzeggingen", vertelt een meisje in het NOS Radio 1 Journaal. En een andere reiziger is ICT'er en wordt gewoon op zijn werk verwacht. "Ik vind wel dat er laconiek over gedaan wordt", zegt hij. "Ik ben er steeds mee bezig, probeer hoestende en niezende mensen te vermijden en zoveel mogelijk alleen te zitten."
Ook op de snelwegen is het rustiger dan normaal. Op een gemiddelde vrijdag staat er gemiddeld 30 kilometer file. Rond 07.00 uur was dat maar 8 kilometer file.
Discussie op het schoolplein
Het kabinet besloot gisteren dat de scholen in het basis- en middelbaar onderwijs gewoon openblijven. Het is nog te vroeg om een overzicht te hebben van hoeveel ouders hun kinderen vandaag thuishouden, maar een aantal scholen ziet al dat een derde tot bijna de helft van de kinderen thuis wordt gehouden.
In Den Bosch hebben ouders gemengde gevoelens over het feit dat de scholen open blijven:
In Den Bosch brengt een moeder haar zoon met gemengde gevoelens naar school. "Nu het nog kan, laat ik hem maar gewoon gaan, maar ik denk dat dat niet lang meer kan. Die kindjes zitten met elkaar in grote groepen, komen daarna ook weer thuis en kunnen het op die manier ook gaan verspreiden."
Een andere moeder is het niet eens met de beslissing van het kabinet. "Brabant is een risicogebied, de epidemie is hier begonnen en het verspreidt zich snel", zegt ze. "Ik snap niet waarom de scholen in Noord-Brabant niet zijn gesloten."
Ook in het mbo wordt vandaag gewoon lesgegeven. Universiteiten en hogescholen besloten gisteren de deuren wel dicht te houden.
Geen vrijdagmiddaggebed
Ook veel moskeeën blijven vandaag gesloten. Zo ook de moskeeën die zijn aangesloten bij SIORH, een moskeekoepel uit de regio Den Haag. In hun ruim dertig gebedshuizen is dus geen vrijdagmiddaggebed.
Volgens Abdelhamid Bouzzit van de SIORH is dat een weloverwogen beslissing. "Vanuit de religie is er voldoende onderbouwing", zegt hij. Volgens hem hebben theologen gezegd dat het verstandiger is om het vrijdagmiddaggebed te annuleren. "Je zit dan met honderden mensen, soms wel 500, schouder aan schouder. Het is gewoon onverantwoord", besluit Bouzzit.
Ook veel kerken houden dit weekend geen diensten, wel is er een extra tv-uitzending van een kerkdienst.
Begrafenissen streamen
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook uitvaarten vallen onder de aangescherpte maatregelen vanwege het coronavirus. Zo ziet uitvaartorganisatie DELA het aantal bezoeken tijdens uitvaarten al dagen afnemen. "We gaan ons best doen om aan de maatregelen te voldoen, maar dat zal niet in alle gevallen lukken. Bijvoorbeeld als er vandaag een uitvaart is met 200 uitnodigingen", zegt een woordvoerder.
Vanaf morgen zegt de organisatie wel een limiet qua aantal bezoekers te hanteren. Het pakket aan maatregelen dwingt DELA te kijken naar creatieve oplossingen. Zo overweegt het bedrijf om uitvaarten te streamen of op te nemen. "Dan kunnen we die later aan nabestaanden laten zien."
Daarnaast heeft het bedrijf ook alternatieven bedacht voor een hand tijdens het condoleren. "Je kan je hand op je hart doen of een handkus geven", adviseert de woordvoerder.