NOS Nieuws

Hotelbranche: 'Aantal crises gehad, maar deze is echt vreselijk'

  • Nina Bogosavac

    redacteur Economie

  • Nina Bogosavac

    redacteur Economie

"De Amsterdamse beurs is een bloedbad en bij ons is het niet anders", zegt manager Nico Evers van het Amsterdamse Jakarta-hotel over de impact van corona op de hotelbranche. Evers, ook vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Amsterdam, krijgt sinds een paar dagen "ongelooflijk veel annuleringen".

Vooral werkbezoeken worden afgezegd. Ook komen er amper nieuwe boekingen van toeristen bij, melden ondernemers in Amsterdam, Rotterdam en Noord-Brabant. Sinds het eerste coronageval in Nederland daalde het aantal boekingen in Amsterdamse hotels met 30 procent. Evers: "We hebben eerder crises gehad waarbij angst ervoor zorgde dat mensen thuisbleven, maar deze is wel echt vreselijk."

Om zo efficiënt mogelijk te werken, vraagt hij personeelsleden nu vakantiedagen op te nemen. Ook ontslagen kan de hotelier niet uitsluiten. "Er zijn contracten die aflopen en simpelweg niet worden verlengd." Dat gebeurt over de hele linie. "Het is een keten: doordat er minder gasten zijn, hoeft er ook minder te worden schoongemaakt of gekookt."

Vakantiedagen en ontslagen

De omzetdaling wordt herkend door de Rotterdamse Hotel Combinatie, een overlegorgaan van aangesloten hotels uit de regio. "Momenteel behandelen we meer telefoontjes die gaan over annuleringen, dan dat we nieuwe reserveringen aannemen", zegt Roel Dusseldorp, general manager van Hotel New York en voorzitter van de regionale belangenvereniging.

Omdat Dusseldorp de situatie de komende zes weken niet ziet veranderen, vraagt hij momenteel werktijdverkorting aan voor zijn werknemers. "Dit is een van de dingen die je als bedrijf kunt doen, naast goed kijken naar roosters en mensen vragen een vakantiedag op te nemen."

Ook hij sluit ontslagen niet uit. "Werknemers met proeftijd zijn op een verkeerd moment binnengekomen. Dat is heel spijtig. Wij zijn ruim tien jaar geleden goed door de financiële crisis gekomen. Nu voelen we de klap wel echt. Normaal gesproken draaien we in maart op 75 procent van ons kunnen, nu is dat maar 50 procent."

'Vooral zakelijke annuleringen'

"Sinds maandag zien we echt een verandering", zegt de Tilburgse horeca-ondernemer Tim Wijdemans. De persconferentie van premier Mark Rutte heeft volgens hem veel effect gehad op grotere bijeenkomsten die hierdoor zijn geannuleerd.

Rutte riep onder andere Brabanders op om thuis te werken als dat kan:

Rutte: stop met handen schudden en werk thuis

"Bedrijven nemen nu echt maatregelen", zegt Wijdemans. "Ze annuleren bestaande reserveringen en er komen weinig nieuwe boekingen bij. Waar we een week geleden als branche dachten dat het wel meeviel, zie ik nu dat dit voorlopig nog niet klaar is."

Wijdemans, directeur van diverse hotels en restaurants in de regio, maakt zich zorgen over hoe het verder moet met zijn bedrijf als gasten wegblijven. "We moeten als organisatie flexibel meebewegen om alle 125 medewerkers productief te laten zijn, dit vraagt om aanpassing en creativiteit."

Extra maatregelen doorvoeren, naast werktijdverkorting, wordt lastig. "We deden alles al intern, we kunnen dus geen extra diensten afzeggen. Of we het hiermee redden hangt af van hoelang het gaat duren. Aan de hand daarvan zal blijken hoeveel omzet ik misloop en of de overheid maatregelen moet treffen."

Restaurants nog 'prima gevuld'

Ook Koninklijke Horeca Nederland maakt zich zorgen over de impact van het coronavirus op de horecabranche. De landelijke belangenclub ziet het aantal annuleringen landelijk toenemen en de bezettingsgraad van hotels dalen. "Er is in de hotelbranche geen paniek, maar er zijn wel hot pockets: Noord-Brabant, Rotterdam en Amsterdam hebben het zwaarder", zegt directeur Koninklijke Horeca Nederland Dirk Beljaarts.

Restaurants hebben er minder last van. "Die zijn vooralsnog prima gevuld. Hotels merken het nu al, omdat boekingen samenhangen met beurzen of evenementen die nu steeds vaker worden verzet of geannuleerd. Hotels zijn een graadmeter voor wat er verder in de toekomst zal gebeuren. Het is niet gezegd dat restaurants daar geen last van zullen krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl