NOS Nieuws

Nederlanders in Italië: 'Het land is compleet stilgevallen'

  • Robert Chesal

    redacteur Buitenland

  • Robert Chesal

    redacteur Buitenland

Ze willen geen paniek zaaien, maar hun vrienden en familie in Nederland wel waarschuwen. Drie Nederlanders die permanent in Italië wonen vertellen de NOS hoe drastisch het dagelijks leven is veranderd nu het hele land onder quarantaine is geplaatst.

"Een verlaten boel", zo omschrijven Nederlanders in Italië hun woonplaatsen:

'Het is hier eigenlijk een noodtoestand'

"Ik voel me een gepensioneerde. Er is niets te doen." Zo schetst Isaac van Aggelen het leven in Cerveteri, even ten noordwesten van Rome. Van Aggelen woont daar met zijn vrouw en twee kinderen. Hij is zzp'er, maar het bedrijf waar hij voor werkt heeft hem voorlopig niet nodig.

De vakantiehuizen die ze verhuren staan leeg. "Alle boekingen tot en met juni zijn geannuleerd. Bij de Trevifontein is het normaal afgeladen vol met toeristen. Als je daar nu kijkt, zie je tien mensen staan", zegt hij.

Huiswerk en spelletjes

Onder de nieuwe maatregelen van de overheid moeten mensen in heel Italië thuisblijven, tenzij ze zich voor hun werk of om belangrijke familieomstandigheden moeten verplaatsen. Voor Van Aggelen betekent het dat hij de kinderen bezig moet houden. "Ze krijgen extra huiswerk via internet. We spelen bordspellen en gelukkig hebben we een dakterras waar ze kunnen uitwaaien."

Dochter van Van Aggelen doet haar huiswerk

Van Aggelen vindt de houding van mensen in de omgeving van Rome "nog best laconiek". Hij vergelijkt het met Nederland. "Mijn ouders wonen in Goirle. Nog maar 500 meter van mijn ouderlijk huis is iemand net overleden aan het coronavirus. Dus ik zeg tegen iedereen: word wakker. Zowel in Nederland als hier."

Mijn schoonmoeder ging zondag naar de kerk. Nu komt ze bij ons er niet meer in.

Isaac van Aggelen

Hij ergert zich eraan dat mensen nog "lacherig doen" over het virus en het afdoen als een griepje. Ook in zijn eigen familie gebeurde dat nog. "De overheid zei heel helder: blijf weg van grote groepen mensen, maar mijn schoonmoeder wilde afgelopen zondag naar de kerk. We zeiden tegen haar dat ze niet moest gaan, maar ze ging toch. Nu mag ze bij ons niet meer binnen. We willen duidelijk maken dat zij er serieuzer mee om moet gaan."

Van Aggelen merkt wel een bepaalde angst onder de Italianen, zegt hij. "Mensen geven elkaar geen kus meer, wat hier voor veel ongemakkelijke situaties zorgt. De vrolijkheid neemt af, en de geldzorgen nemen toe. Ik kom snel in de problemen als freelancer. Gelukkig werkt mijn vrouw in het onderwijs en wordt ze doorbetaald, denk ik."

Leeg dorpsplein in Mercato Saraceno

Zorgen zijn er ook bij de familie Van den Berg, zo'n 300 kilometer noordelijker. In het dorpje Mercato Saraceno, niet ver van Rimini, runnen Marco van den Berg en zijn vader Martien een kleine patisserie, waar ze ook koffie serveren.

"Normaal zijn we van 5.00 tot 19.30 uur open, maar nu mag de horeca alleen van 6.00 tot 18.00 uur open blijven", vertelt Marco. "We zien veel minder klanten sinds de nieuwe verordening inging. En elke klant moet minimaal een meter ruimte om zich heen hebben. Dat is niet makkelijk in zo'n kleine zaak. Daarnaast zijn alle feesten afgelast, dus we blijven zitten met taarten die we al wel gebakken hebben, maar die niet meer worden opgehaald."

Marije Sinnema in Noord-Italië

"Ik wil geen sensatie of angst creëren", zegt Marije Sinnema. "Ik wil alleen zeggen dat Nederland en andere landen echt even een stapje terug moet doen. Want: het coronavirus is niet zomaar een griepje."

Sinnema woont met haar tienjarige zoon in Storo, vlak bij het Gardameer in Noord-Italië. Ze is daar zelfstandig ondernemer en voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. "De economie ligt plat en ik ondervind het zelf ook. De regering denkt erover na om de rekeningen voor gas en licht en het aflossen van leningen voorlopig op te schorten. Dat moet ik nog zien gebeuren."

"Ik ben een bruiloft aan het organiseren voor een Nederlands stel hier aan het Idromeer", vertelt Sinnema. "Ik hoop voor hun dat het door kan gaan."

'Ziekenhuizen grootste zorg'

"De ziekenhuizen zijn vol," voegt Sinnema toe. "Dat is de grootste zorg. Krijg je een ernstig ongeluk, waarna je aan de beademing moet, dan heb je echt een probleem want dat is nu niet beschikbaar. Medisch personeel smeekt mensen binnen te blijven, omdat ze meer patiënten niet aan kunnen. Het is dramatisch."

De zoon van Sinnema op een lege straat in Storo

De zoon van Sinnema zit al drie weken thuis, waardoor zij zelf niet kan werken. "Wanneer zijn we het coronavirus de baas? Hoe lang gaat het duren? Ik heb net mijn ouders in Nederland op het hart gedrukt om uit grote menigtes te blijven. Mijn moeder valt in de risicogroep. Hier is het doodstil op straat, onrealistisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl