NOS Nieuws

Roemeense bende ladingdieven opgerold, zes arrestaties in Nederland

De Europese politiedienst Europol heeft een Roemeense bende ladingdieven opgerold. Ze zouden de lading hebben gestolen uit zeker negen rijdende vrachtwagens, onder meer in Nederland. 68 Roemeense verdachten zijn opgepakt, onder wie zes in Nederland.

De bende roofde de lading door met een auto vlak achter een rijdende vrachtwagen te rijden. Vervolgens sprongen ze vanaf de motorkap naar de vrachtwagen of ze gebruikten touwen om op de truck te komen.

Hieronder een voorbeeld van hoe zo'n beroving gaat:

De beroving is niet geheel zonder gevaar

Volgens de Europese justitieorganisatie Eurojust sloeg de bende ook toe op de veerboot van Zweden naar Finland. Terwijl de chauffeur elders op het schip was, haalden de Roemenen smartphones en andere spullen uit de wagen.

1,6 miljoen euro

Eurojust schat dat ze op deze manier in 2016 en 2017 voor 1,6 miljoen euro aan spullen hebben gestolen. Ze verkochten hun buit vooral in Roemenië. Een deel van de gestolen spullen is bij huiszoekingen teruggevonden.

Bij de internationale politieactie was ook de Nederlandse politie betrokken. Verspreid door Europa zijn 71 huizen van verdachten doorzocht. Het is niet duidelijk in hoeveel woningen in Nederland invallen zijn gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl