NOS Nieuws

Wekdienst 9/3: eerste dag MH17-proces en start bouw stikstoffabriek

Goedemorgen! Vandaag begint op Schiphol het strafproces tegen de eerste vier verdachten van de MH17-ramp. En minister Wiebes geeft het startschot voor de bouw van een stikstoffabriek in Groningen.

Wolkenvelden worden afgewisseld met zonnige momenten en lokaal valt een bui. Het wordt 9 of 10 graden bij een matige zuidwestenwind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het strafproces over MH17 begint, bijna zes jaar na de vliegramp. Drie Russen en een Oekraïner staan terecht, maar zij zijn niet aanwezig in de rechtbank op Schiphol. De vier worden verdacht van betrokkenheid bij het vervoer van de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde. Het proces gaat waarschijnlijk jaren duren.
  • Minister Wiebes van Economische Zaken geeft het startschot voor de bouw van een stikstoffabriek in het Groningse dorp Zuidbroek. De fabriek is nodig om gas uit het buitenland geschikt te maken voor gebruik in Nederland, zodat we de Groningse gaswinning kunnen verminderen. In deze video zie je hoe zo'n stikstoffabriek werkt.
  • Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak over de aanslag op het gebouw van De Telegraaf. Het Amsterdamse pand van de krant werd in juni 2018 geramd met een bestelbusje gevuld met jerrycans benzine. Er staan elf mannen terecht, die worden verdacht van onder meer betrokkenheid bij de aanslag, deelname aan een criminele organisatie en diefstal.

Wat heb je gemist?

Saudi-Arabië is een prijzenoorlog begonnen na een conflict met Rusland en heeft daarom de olieprijs met ruim 20 procent laten dalen. De verwachting is dat de prijs van olie vandaag naar een historisch dieptepunt zal zakken. De twee landen zijn het oneens over maatregelen om de impact van de uitbraak van het coronavirus op de wereldeconomie op te vangen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In het MH17-proces zijn een half miljoen foto's en video's onderzocht en 200 getuigen gehoord. Verslaggever Henrik-Willem Hofs legt bij de rechtbank op Schiphol uit wat er op deze eerste dag van de strafzaak gaat gebeuren:

MH17-proces van start: wat gaat er gebeuren?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl