Justin Kluivert heeft AS Roma op voorsprong gezet

Kluivert wijst AS Roma de weg in Europa League, Bosz' Leverkusen klopt Porto

Justin Kluivert is met zijn treffer tegen KAA Gent goud waard gebleken voor AS Roma. De oud-Ajacied maakte in het Europa League-duel na een klein halfuur de 1-1, een stand die na negentig minuten nog altijd op het bord prijkte en voor de Italianen genoeg was om door te gaan naar de achtste finales.

Gent had vorige week in Rome met 1-0 verloren. Die schade was weggewerkt toen Jonathan David in de 25ste minuut na een voorzet op maat van Roman Bezus de score opende.

Lang duurde de Belgische feestvreugde niet. Henrikh Mkhitaryan vond Kluivert met een pass binnendoor, waarna een schuiver in de hoek de gelijkmaker betekende.

Duits succes

Ook Wout Weghorst bereikte de volgende ronde. De spits won met VfL Wolfsburg met 3-0 bij Malmö, wat ruimschoots voldoende was na de 2-1 thuisoverwinning van een week terug. Weghorst bleef verstoken van doelpunten, maar bereidde wel de 0-1 voor tegen de ploeg van coach Jon Dahl Tomasson.

Daley Sinkgraven vond evenmin het doel, maar slaagde er met Bayer Leverkusen wel in de uitbeurt bij FC Porto tot een goed einde te brengen. De Duitse formatie van trainer Peter Bosz was met een 2-1 thuiszege op zak naar Portugal afgereisd en ging ook daar met de overwinning aan de aan haal: 1-3.

Leverkusen-spits Lucas Alario viert zijn treffer tegen Porto

Lucas Alario stond net geen buitenspel toen hij al na elf minuten Leverkusen op voorsprong zette. Vijf minuten na rust redde Porto-doelman Agustin Marchesin op een inzet van Moussa Diaby, maar de afvallende bal kwam via Kai Havertz bij de vrijstaande Kerem Demirbay terecht: 0-2.

Nog binnen het uur was het pleit beslecht toen Diaby weer op Marchesin stuitte, maar vervolgens Havertz kon bedienen. De 1-3 van Moussa Marega was voor de statistieken, net als de rode kaart voor Porto-speler Tiquinho Soares na een harde overtreding.

Basaksehir ontsnapt

Basaksehir bezorgde Sporting Portugal een flinke kater. De Turken, met dertigvoudig international Eljero Elia 85 minuten in de gelederen, dwongen pas in de extra tijd een verlenging af dankzij een prachtig schot van Edin Visca in de verre hoek: 3-1.

De aanvoerder nam vervolgens kort voor het einde van de verlenging ook de voor de Portugese gasten fatale 4-1 voor zijn rekening. Hij schoot een strafschop hard tegen de touwen.

Leeg stadion in Milaan

Internazionale moest vanwege de uitbraak van het coronavirus in Noord-Italië in een leeg stadion aantreden tegen Loedogorets, waarvan een week geleden al met 2-0 was gewonnen. Veel zorgen hoefde de ploeg van Stefan de Vrij, die overigens rust gegund werd en op het appel ontbrak, zich dus niet te maken.

Internazionale-Loedogorets kon door de fans alleen buiten het stadion gevolgd worden

Toch zal de schrik even hebben toegeslagen toen Cauly Oliveira-Souza de gasten uit Bulgarije op 0-1 zette. Nog voor rust had de nummer drie van de Serie A de zaak rechtgetrokken, al zag Loedogorest-doelman Plamen Ivanov er niet best uit bij het schot in de korte hoek van Cristiano Biraghi.

Ook bij de 2-1 van Romelu Lukaku had Inter niet over geluk te klagen. De kopbal van de Belg werd gekeerd door Ivanov, maar de terugkaatsende bal stuiterde via het hoofd van Lukaku alsnog in het doel: 2-1. In de tweede helft werd niet meer gescoord.

Olympiakos verrast Arsenal

Arsenal bezorgde zichzelf een slechte dienst door zich te laten verrassen door Olympiakos Piraeus. Na de 1-0 zege in Griekenland leek er bij voorbaat geen vuiltje aan de lucht voor de Gunners. Kort na rust mocht Pape Abou echter vogelvrij de 0-1 binnenkoppen.

Diep in de verlenging dacht Pierre-Emerick Aubameyang de reddende engel te worden. De aanvoerder trof in de 113de minuut met een fraaie omhaal doel. Bij het scheiden van de markt dompelde Youseff El Arabi de Londenaren toch nog in rouw door de 1-2 binnen te tikken, al kreeg Aubameyang nog wel een droomkans op de 2-2.

Brugge geen partij voor United

Manchester United had een makkelijke avond tegen Club Brugge. Na een wonderlijke actie van Simon Deli, die nog voor zijn eigen doelman in actie kon komen bij een Engels schot de bal al duikend met de hand had gekeerd, mocht de thuisploeg halverwege de eerste helft een strafschop nemen. Bruno Fernandes maakte geen fout: 1-0.

Met elf tegen tien had Manchester verder geen kind aan de Belgische formatie, die thuis nog verdienstelijk 1-1 had gespeeld maar nu roemloos met 5-0 onderuit gingen.

Sevilla, met Luuk de Jong in de basis, had thuis aan 0-0 genoeg om ten koste van CFR Cluj de volgende ronde te bereiken.