Calvin Stengs baalt AFP

Aan de droomvlucht van AZ in Europa is een einde gekomen. De mogelijkheden lagen er voor de Alkmaarders om een plek bij de laatste zestien af te dwingen, maar LASK was effectiever (2-0).

Na het gelijkspel vorige week in Alkmaar was de missie voor het elftal van Arne Slot duidelijk. Hoewel AZ bij vlagen ver terug werd gedwongen op eigen helft, leverde dat ook mooie kansen op in de omschakeling.

De magie leek echter even weg uit het spel van AZ. Aan gedrevenheid lag het niet en het voetbal oogde nog steeds net zo verzorgd, maar op de cruciale momenten werden verkeerde keuzes gemaakt of viel de bal net ongelukkig.

Met name de acties van Oussama Idrissi waren tekenend voor de avond in Linz. Met als klap op de vuurpijl het fanatisme waarmee hij wilde meeverdedigen, maar zijn tegenstander een iets te opzichtige beuk gaf.

Marko Raguz (Linz) juicht na zijn treffer tegen AZ AFP

Vlak voor rust was dat, ook nog net binnen het strafschopgebied. Marko Raguz bleef vanaf elf meter uiterst koel tegenover Marco Bizot en verschalkte de AZ-uitblinker vlak na rust vanuit een verre ingooi opnieuw.

Want eerlijk is eerlijk, mede dankzij twee knappe reddingen van Bizot hadden de Alkmaarders nog lang uitzicht op een goed resultaat. Maar Calvin Stengs, Myron Boadu en Idrissi vonden elkaar bij tegenstoten niet, waar dat zeker voor de winterstop wel gebeurde.

Rood

De beste kans was misschien nog wel voor Stengs, nadat hij de bal had meegekregen uit de kluts. Zijn harde schot zeilde naast, zoals ook andere doelpogingen. Dat LASK vlak voor tijd Philipp Wiesinger met rood (twee keer geel) verloor, was ook geen aanzet voor een slotoffensief.

Na veertien mooie Europese duels is het klaar voor dit seizoen. Memorabel was de dubbel met het grote Manchester United, knap afgedwongen door drie succesvolle voorrondes ondanks de overvolle voetbalzomer.

Oussama Idrissi baalt AFP

En onvergetelijk waren de comebacks. Eerst werd in Antwerpen op de valreep uitschakeling voorkomen, in de groepsfase vocht AZ zich twee keer in ondertal terug van een achterstand tegen Partizan.

De koek is op in de Europa League. Zondag wacht Ajax in de strijd om de koppositie in de eredivisie, de Alkmaarders hebben door de uitschakeling in ieder geval wat meer lucht om zich vol te concentreren op die andere missie.

Statistieken LASK-AZ:

STER reclame