Een man fietst met bedekt gezicht door de straten van Codogno
NOS Nieuws

Geen patiënt nul, wel explosieve toename besmettingen: onrust groeit in Italië

In Italië grijpt het coronavirus in rap tempo om zich heen. Het aantal besmettingen steeg in krap vier dagen van 3 naar 152. Ondertussen blijft het land gissen naar de bron van het virus en wordt de ene na de andere verstrekkende maatregel genomen. Het maakt de Italianen steeds ongeruster.

Om de uitbraak zo snel mogelijk in te dammen, nam de Italiaanse regering de afgelopen dagen een trits maatregelen in de gebieden die het hardst zijn getroffen: de noordelijke regio's Lombardije en Veneto.

Zo sluiten scholen, musea en universiteiten de rest van de maand de deuren. Complete gebieden zijn in quarantaine, grote sportwedstrijden zijn afgelast en ook ging er een streep door de laatste dagen van het wereldberoemde carnaval in Venetië.

Carnavalsvierders in Venetië vinden het onzin dat het feest is afgelast:

Carnaval in Venetië afgelast: 'Wat een onzin'

In grote steden als Milaan, waar mensen nog vrij kunnen reizen, worden alvast voedselvoorraden ingeslagen. "Vandaag was een gekkenhuis. Het voelt alsof we in Bagdad zijn", zei een medewerker van een supermarkt in Milaan tegen persbureau Reuters. "We hebben niet eens tijd schappen bij te vullen."

Patiënt nul is spoorloos

De ongerustheid in Italië wordt gevoed door het gegeven dat niemand weet hoe het virus precies het land in is gekomen. Het coronavirus werd vorige week voor het eerst vastgesteld bij een 38-jarige man uit het stadje Codogno, ten zuidoosten van Milaan.

Eerst werd aangenomen dat hij besmet was geraakt tijdens een etentje met een vriend die net was teruggekeerd uit Shanghai. Maar die man bleek niet besmet.

"Hij was dus niet patiënt nul, oftewel de persoon waarmee het allemaal is begonnen. Dus we hebben hier te maken met een coronauitbraak, zonder te weten wat de link met China is", zegt correspondent Mustafa Marghadi.

Dat maakt het lastig het virus te isoleren. In de rest van Europa wordt de situatie in Italië op de voet gevolgd. De Franse gezondheidsminister zegt in nauw contact te staan met zijn Italiaanse ambtgenoot.

Oostenrijk denkt erover na de grens te sluiten met het buurland als de uitbraak verder escaleert en het land weigerde vanavond nog een trein vanuit Italië, omdat twee passagiers aan boord koorts hadden.

'Dit is waanzin'

Verder heeft de Italiaanse regering uit voorzorg een gebied met daarin zo'n 50.000 Italianen compleet afgegrendeld van de buitenwereld.

In die afgegrendelde stadjes durven volgens correspondent Marghadi mensen nauwelijks nog de straat op en patrouilleren politieauto's in de verlaten straten. Supermarkten mogen hun deuren nog wel openen. Mensen met mondkapjes staan er in lange rijen voor.

Piero Forleo uit het nabij Codongo gelegen plaatsje Casalpusterlengo heeft geen problemen met de quarantaine van zijn stad. "Het is een goede manier om het virus onder controle te houden", zegt hij tegen Reuters.

Maria Rita Gismondo, hoofd van de afdeling klinische microbiologie in een Milanees ziekenhuis, ziet dat anders. "Mensen verwarren een infectie die iets gevaarlijker is dan de griep nu met een dodelijke pandemie. Zo is het niet. Kijk naar de cijfers", schreef ze op Facebook.

Haar personeel had de hele nacht monsters getest op het coronavirus. "Deze waanzin zal veel schade aanrichten, vooral economisch", aldus Gismondo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl