Max Caldas zwaait na de Olympische Spelen van Tokio af als bondscoach van de hockeyers
NOS SportAangepast

Bondscoach Caldas stopt na Spelen bij hockeyers

Max Caldas stopt na de Olympische Spelen in Tokio als bondscoach van de mannenhockeyploeg. De 46-jarige Argentijn zegt na tien jaar bondscoachschap toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Voordat Caldas de hockeyers onder zijn hoede kreeg was hij de bondscoach van de vrouwen, met wie hij vele successen vierde. Zo werd Oranje onder zijn leiding Europees (2011), olympisch (2012) en wereldkampioen (2014).

Na die laatste titel, binnengehaald in Den Haag, verzocht de hockeybond hem over te stappen naar de nationale mannenploeg. Daarmee pakte hij twee keer EK-goud (2015 en 2017), WK-zilver in 2018 en er was een vierde plaats bij de Spelen van 2016.

Knoop doorgehakt

"Ik voel dat het tijd wordt voor een andere uitdaging", motiveert Caldas zijn aangekondigde vertrek. "Waar die uitdaging ligt, weet ik nog niet. Binnen of buiten de hockeywereld? Als coach of wellicht in een heel andere rol."

"Toch heb ik de knoop nu doorgehakt. Maar tot en met de Olympische Spelen ligt mijn focus volledig bij de jongens met wie ik me op dit moment voorbereid op Tokio."

Is er dan nog wel voldoende chemie tussen coach en spelers richting de Spelen? Jeroen Bijl, technisch directeur van de hockeybond, is duidelijk.

Technisch directeur Bijl over vertrek Caldas: 'De chemie is er nog'

"Ja, die is er nog. Het is natuurlijk iets waar ik naar kijk en dan kijk je ook naar het moment van bekendmaken. Max heeft een besluit genomen en het is goed om dat nu te delen. Ook omdat de komende maanden die vraag niet meer gaat komen."

"Elke coach heeft met elke groep weleens een dingetje, zeker als je daar vijf of zes jaar mee werkt. Max heeft dat ook gehad. Maar juist vanuit zijn kracht, hoe hij met een groep kan omgaan, vond ik dat de laatste fase weer erg goed gaan."

Of er al een opvolger is? Nee, die is er nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl