Simon Gustafson (l) juicht na zijn doelpunt voor Utrecht

FC Utrecht halvefinalist KNVB-beker na eenvoudige zege op Go Ahead Eagles

FC Utrecht heeft zich ten koste van Go Ahead Eagles geplaatst voor de halve finales van de KNVB-beker. De ploeg van trainer John van den Brom won in een regenachtig Deventer met 4-1.

Voor de bezoekers scoorden Simon Gustafson, Adam Maher, Jean-Christophe Bahebeck en Kristoffer Peterson. In de halve finale (begin maart) wacht voor Utrecht een thuiswedstrijd tegen titelhouder Ajax, dat gisteren Vitesse uitschakelde.

Go Ahead begint goed

Met de massale steun van het thuispubliek begon Go Ahead sterk aan het duel met Utrecht. In de beginfase waren de beste kansen voor de Eagles. Schoten van Alexander Bannink en Elmo Lieftink gingen echter naast.

Halverwege de eerste helft werden de bezoekers sterker. Maher en Sean Klaiber testten Go Ahead-doelman Hobie Verhulst van afstand, voordat Gustafson tien minuten voor rust scoorde. De Zweed tekende na een combinatie met Gyrano Kerk voor de 1-0.

Elso Brito (l) en Sean Klaiber in duel

In de extra tijd van de eerste helft werd de schade voor de thuisploeg nog iets groter. Een vrije trap van Maher verdween in het doel, nadat de bal door de Deventer muur van richting was veranderd.

Snelle aansluitingstreffer

Direct na de pauze leek Go Ahead de spanning terug te brengen. Jaroslav Navrátil kreeg de bal via Utrecht-verdediger Urby Emanuelson voor zijn voeten en passeerde doelman Jeroen Zoet.

De nieuwe hoop op een stunt ebde echter snel weer weg bij de nummer vijf van de Keuken Kampioen Divisie. Utrecht kwam via een intikker van spits Bahebeck rap op 3-1.

Het slotakkoord was een kwartier voor tijd voor Peterson. Met een fraaie krul van afstand zorgde hij voor de vierde en laatste Utrechtse treffer.

Record

Utrecht-coach Van den Brom staat dankzij het goede resultaat voor het vijfde jaar op rij in de halve finales van de beker. De afgelopen vier seizoenen presteerde hij dat als trainer van AZ.

"Vijf op rij. Ik weet niet of dat een record is", lachte Van den Brom na afloop. "Dit zijn geweldige avonden, ik heb ervan genoten. We speelden goed. Dit is de manier om de volgende ronde te bereiken. Mooi dat daarin Ajax wacht."