NOS Nieuws

An Rook moet haar huurhuis uit: 'Wij zijn niet goed genoeg'

Om arme wijken een impuls te geven, worden in steden steeds vaker sociale huurwoningen gesloopt. Ervoor in de plaats komen dan duurdere woningen. Dat trekt mensen met meer geld aan en dat is goed voor de wijk, redeneren stadsbesturen. Gentrificatie wordt het genoemd. Het heeft gevolgen voor de sociale huurders die er wonen. Want wat moeten zij dan?

In Achter de headlines spreekt Winfried Baijens op verschillende plekken in Rotterdam mensen die hun sociale huurwoning uit moeten omdat er andere plannen zijn, zoals An Rook. "Ik woon hier al sinds 1974", vertelt ze:

In de Rotterdamse volkswijk Tweebosbuurt worden, als het aan woningbouwvereniging Vestia en de gemeente ligt, 535 sociale huurwoningen gebouwd. "Er mogen best een paar yuppen bij, maar ga nou niet eerst alle oude bewoners wegjagen. Die hebben ook recht om hier te wonen", zegt bewoner An Rook. Vestia en de gemeente Rotterdam willen haar woning slopen. "Ze willen me hier gewoon weg hebben."

Ook aan de andere kant van de Maas dreigen mensen hun sociale huurhuis kwijt te raken. Het woonblok van Anna Hermanns en Klaas Postmus in Bergpolder moet op de schop. "Het worden woningen voor een of twee personen", vertelt Anna. Dat is slecht nieuws voor het koppel, want ze hebben twee dochters.

Woonbeleid

In Rotterdam moeten in 2030 zo'n 30.000 nieuwe woningen zijn gebouwd. Daar staat tegenover dat ruim 16.000 woningen in de sociale sector moeten verdwijnen. Volgens de gemeente past de woningvoorraad dan beter bij de bevolkingssamenstelling. Niet alleen in Rotterdam moeten sociale huurwoningen plat om duurdere woningen te bouwen. Ook in steden als Amsterdam, Utrecht en Tilburg is dat al gebeurd. En afgelopen week werd duidelijk dat in Nijmegen volkswijk Jerusalem wordt gesloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl