Het kiepen van slak bij Harsco, op het terrein van Tata Steel
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Steeds hogere dwangsommen voor Harsco op terrein Tata Steel IJmuiden

Harsco in IJmuiden krijgt de uitstoot van stof niet onder controle. Vorig jaar overtrad het bedrijf, dat op het terrein zit van Tata Steel, meerdere keren de regels die voor de uitstoot zijn opgesteld.

De dwangsom per overtreding is nu opgelopen naar 30.000 euro per keer, meldt NH Nieuws.

Bij de productie van staal komt stof vrij. Vorig jaar kwam er ook geregeld grafiet (een bestanddeel van het stof) vrij en dat leidde vooral in Wijk aan Zee tot veel onrust: het zwarte, vettige spul belandde in de voortuinen en op de gevels van woningen. In het spul zitten zware metalen als lood en mangaan.

Speciale, grote pannen

Harsco is bezig met het bouwen van een speciale fabriekshal zodat het stof niet meer naar buiten kan komen. Omdat die hal nog niet klaar is, wordt de zogenoemde vloeibare 'slak' sinds juni vorig jaar gekoeld. Dat gebeurt in speciale, grote pannen. Als het goed is, bereikt het grafiet dan een vaste vorm en kunnen er geen grafietregens meer ontstaan. Volgens Tata Steel is er sinds april vorig jaar geen grafiet meer vrijgekomen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaal kan dat niet bevestigen of ontkennen. Er wordt alleen gemeten of er wel of geen stof wordt uitgestoten, niet wat erin zit.

Het is niet helemaal duidelijk hoe groot de overlast van stof in Wijk aan Zee is, maar de provincie grijpt hard in nu het aantal overtredingen van de vergunning niet afneemt. De vorige dwangsom (van 25.000 euro per keer) wordt na twaalf overtredingen verhoogd naar 30.000 euro per keer. Het is de derde keer dat de provincie de dwangsom verhoogt: de eerste keer ging het om een dwangsom van 5000 euro. Tot nog toe heeft Harsco 450.000 euro aan boetes opgelegd gekregen.

Harsco is overigens niet de enige die overlast veroorzaakt. Omwonenden hebben ook geregeld last van geluid en stof afkomstig van Tata Steel. Dat bedrijf beloofde eerder al beterschap. "We willen een goede buur zijn die structureel minder overlast veroorzaakt voor de omgeving", zei directeur Hans van den Berg in juni 2019.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl