Een man in een beschermend pak desinfecteert een vliegtuig op de luchthaven van Haikou, China
NOS Nieuws

Steeds meer doden door corona, 'het gaat hard, dat is zorgelijk'

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

Het aantal besmettingen en doden als gevolg van het coronavirus blijft oplopen. Ondertussen dreigt er wereldwijd een tekort aan beschermingsmiddelen. De zorgen nemen toe, met name over de verdere verspreiding van het virus. Een manier om die de kop in te drukken, is er nog niet.

Op dit moment is de voornaamste actie die tegen verspreiding van het virus ondernomen kan worden quarantaine. Mensen die in aanraking met het virus komen, worden in een aparte ruimte ondergebracht. Daar mogen ze pas uit als ze 'schoon' zijn. Naast het testen van antivirale middelen die al op de markt zijn voor andere virussen, zoals hiv-medicijn Kaletra, zijn er nu niet veel andere mogelijkheden, zegt viroloog Bart Haagmans van het Erasmus MC.

"De ontwikkeling van een vaccin gaat nog heel lang duren. Normaliter staat daar jaren voor. Er wordt nu geprobeerd dit terug te brengen naar een aantal maanden, maar het is de vraag of dat lukt. Dat is nog nooit gedaan." Het verdere verloop van de virusuitbraak vindt hij lastig te voorspellen.

De Chinese arts die als eerste alarm sloeg over het coronavirus en gisteren zelf overleed aan de gevolgen maakt veel los in China:

Chinezen reageren op dood corona-arts: 'Ik ben erg verdrietig'

"Dat heeft vooral met China te maken. Er zijn nog relatief weinig gevallen bekend van buiten dat land, maar accurate gegevens uit China ontbreken nog steeds", zegt Haagmans. "Daarom is er nog enorm veel onduidelijk over dit virus." De vraag die nu veel mensen bezighoudt is: hoelang gaat dit nog duren? Daar is volgens de viroloog lastig antwoord op te geven. "Het is haast niet voor te stellen dat je verdere verspreiding nu nog tegen kunt houden. "

"Die oplopende getallen gaan wel hard. Dat is zorgelijk", zegt viroloog Mariet Feltkamp van het Leids UMC. "Aan de andere kant is het nog wel echt een Chinees probleem."

Feltkamp benadrukt dat het door de eigenschappen van het virus lastig is om in kaart te brengen hoeveel mensen er besmet zijn. Zo'n twee procent van de mensen die besmet is heeft het niet overleefd. Dat is een vergelijkbaar percentage als bij de normale griep. "Als je het vergelijkt met SARS lijkt er nu een grotere groep mensen met een veel milder ziektebeeld, naast degene die er wel flink ziek van worden. Daardoor lopen mensen er langer mee rond. Dat zorgt voor een bredere verspreiding dan je zou willen."

Vandaag waarschuwde het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) bovendien voor een chronisch tekort aan beschermende kleding, mondkapjes en handschoenen tegen het virus. Verschillende landen, als China en India, hebben een exportverbod ingevoerd voor de beschermingsmiddelen.

Dat is zorgelijk, want dit zijn juist landen waar veel van dit soort producten gemaakt worden. Door een tekort aan beschermende kleding in andere landen kan het lastiger worden om de verspreiding van het virus de kop in te drukken.

Toch merkte de WHO-baas ook een lichtpuntje op. "De afgelopen twee dagen zijn er minder besmettingen gemeld. Dat is goed nieuws." Al gaf hij ook aan dat daar niet te veel achter gezocht moet worden. "De aantallen kunnen weer stijgen." Dat beaamt Feltkamp. "Die afvlakking is zo subtiel, dat kan morgen allemaal anders zijn.

In een Chinese fabriek worden in hoog tempo beschermingsmiddelen gemaakt:

'Mogelijk wereldwijd tekort aan beschermingsmiddelen tegen coronavirus'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl