Dit is het uitzicht vanaf het balkon van Mosaab in het centrum van de stad Idlib.
NOS Nieuws

Verhalen uit bezet Idlib: 'Er is geen hoop meer op leven hier'

  • Lennard Swolfs

    redacteur Buitenland

  • Lennard Swolfs

    redacteur Buitenland

"Mijn stad wordt al jaren aangevallen door het regeringsleger van president Assad", vertelt de 21-jarige student Mosaab aan de NOS. "Maar sinds vorige week zijn we echt bezet. Tanks zijn de stad binnengereden en schieten alles kapot."

Mosaab woont samen met zijn familie in het centrum van de Syrische stad Idlib. Het leger van president Assad is de afgelopen weken met Russische steun opgerukt in de gelijknamige provincie. Na negen jaar oorlog is Idlib het enige grote rebellengebied dat nog niet is heroverd door het regeringsleger.

Het gebied is voor veel Syriërs een toevluchtsoord geworden. Bij eerdere aanvallen van het Syrische leger kregen burgers en rebellen die weigerden zich over te geven de optie om naar Idlib te gaan. Maar behalve rebellen en activisten wonen er ook nog veel burgers in Idlib, zoals Mosaab en zijn familie.

Veel bombardementen

"Daar zitten de troepen van Assad, zo'n zeven kilometer verderop", toont Mosaab. Via een videogesprek op WhatsApp wijst hij vanaf zijn balkon naar een buitenwijk. Op de achtergrond zijn knallen te horen. "Ze bombarderen alles en branden de hele boel plat."

Ik ben zo bang dat mijn familie ook wordt vermoord.

De 21-jarige student Mosaab

Volgens Mosaab leven mensen in een constante staat van paniek. "Het geluid van de vliegtuigen die ons bombarderen blijft ons achtervolgen, het gaat niet weg." Vier dagen geleden werd de groentemarkt bij hem om de hoek geraakt. "Het was een gruwelijk bloedbad", zegt hij. "Ik slaap al dagen niet. Ik ben zo bang dat mijn familie ook wordt vermoord."

Gevangen tussen een dichte grens en Assads troepen

De burgers in de provincie kunnen geen kant op. De enige uitweg is om naar Turkije te vluchten, maar dat land houdt de grenzen dicht. Turkije vangt momenteel zo'n 3,6 miljoen vluchtelingen op en wil voorkomen dat dat aantal groeit. De Syrische burgers uit Idlib zitten dus vast tussen de gesloten Turkse grens en de oprukkende regeringstroepen van Assad:

De provincie Idlib, waar burgers vastzitten tussen de gesloten Turkse grens en de oprukkende Syrische regeringstroepen.

Toch vluchten veel burgers wel in de richting van de Turkse grens. Volgens de Verenigde Naties zijn nu zo'n 700.000 mensen op de vlucht, vooral vrouwen en kinderen. De organisatie waarschuwt voor een nieuwe humanitaire ramp in Syrië.

Kampen zijn 'een hel'

"Mijn vader en ik hebben het er vaak over om ook naar de Turkse grens af te reizen, maar daar is de situatie niet veel beter", zegt Mosaab. "Het Turkse leger schiet op families die in de buurt van de grens komen. Mocht je het wel redden, dan kom je in een vluchtelingenkamp bij de grens terecht."

De 21-jarige student kent de leefomstandigheden in deze kampen goed. Hij is er meerdere keren geweest om vrienden te bezoeken. "Het is een hel om daar te wonen", zegt hij. "Er zijn vaak overstromingen door de regen en er zijn geen fatsoenlijke voorzieningen. Ook is het er koud en vies en raken veel mensen ziek."

Weg voor 800 dollar

Toch is er volgens de student een mogelijkheid om Turkije binnen te komen. Langs de grens is dan wel een muur gebouwd, maar via bergen en rivieren worden veel Syrische burgers naar Turkije gesmokkeld. "Ik denk erover na om mijn spullen te verkopen en de grens over te steken. Ik hoop dat ik vervolgens mijn familie kan laten overkomen." Volgens Mosaab zijn de kosten van de oversteek zo'n 800 dollar.

Een bestaan in Idlib ziet hij niet meer zitten. "Om eerlijk te zijn, is er geen hoop meer op leven in Idlib", zegt Mosaab. "Iedereen is op de vlucht. Dit offensief begint op een genocide te lijken."

De Syrisch-Amerikaanse arts Zager Sahloul was pas nog in Idlib. Bij Nieuwsuur vertelde hij eerder over de erbarmelijke leefomstandigheden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl