John de Jong en Mark van Bommel, succesvol als speler bij PSV
NOS Voetbal

Verlangen naar vroeger is bij PSV bijna verlangen naar het onmogelijke

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

In de kantine op De Herdgang hangen drie afbeeldingen van een zwaaiende Mark van Bommel. Met stift heeft hij er mooie woorden bij geschreven voor het personeel op het trainingscomplex van PSV. Als dank voor de zes jaar liefdevolle zorg en goed eten. Nooit was hij een dag ziek. Als speler welteverstaan.

Ook John de Jong lacht nog uitbundig op de oude foto's, met de kampioensschaal in zijn hand. En de journalisten die er destijds over de vloer kwamen, hebben ook een plekje aan de muur verdiend. Warmte en gemoedelijkheid. Transparantie. Dat was PSV.

De deur stond altijd open, in goede en in slechte tijden. "Dat was ook de charme van de club", weet oud-speler Edward Linskens, sinds 1986 bij de club betrokken. "De imagoschade die de club nu oploopt, doet me pijn."

In de snerpende kou bereidt PSV zich eerder deze week voor op de wedstrijd tegen Ajax, vanmiddag om 16.45 uur op het programma. Interim-trainer Ernest Faber wil weer elf spelers aan de aftrap zien die de trots van de club uitdragen. De Eindhovenaren verkeren niet alleen in een sportieve crisis, ook buiten het veld gooien ze hun identiteit te grabbel.

Edward Linskens, na zijn carrière werkzaam in de fanshop

De media positioneren zich als gieren rond het trainingsveld. Het is goedkoop scoren, met de veelal weerloze prooien voor het grijpen. En betrokkenen die gedreven door frustratie de pers wel te woord willen staan. De feiten liegen niet, het onwaarschijnlijke verval roept vele vragen op.

"In de Volkskrant stond deze week een uitgebreide analyse", zegt Harrie Timmermans, voorzitter van de supportersvereniging. "Wat mij het meeste daaraan opviel, is dat clubmensen die daaraan meewerkten anoniem wilden blijven. Vooral dat past totaal niet bij PSV."

Timmermans maakte al eerder een sportieve terugval mee, waarna hij samen met onder anderen oud-doelman Ronald Waterreus de hele club doorlichtte. Met iedereen uit en rond de organisatie spraken ze over PSV. Over de kracht en de kernwaarden.

Romantiek

"Het beeld van vroeger wordt wel te makkelijk geïdealiseerd", vindt Timmermans. "De tijden zijn natuurlijk ook veranderd. Dus we moeten waken voor een vals soort romantiek."

Maar wat er nu gebeurt, is een ander uiterste. Tijdens de wedstrijd tegen FC Twente (1-1) uitten supporters hun onvrede over de directie met spandoeken en moest de ME ingrijpen om de veiligheid te bewaren rond de hoofdingang van het stadion in Eindhoven.

Berry van Aerle, sinds 1981 nauw betrokken bij PSV

"Dit mag je geen supporters noemen", zegt Berry van Aerle, sinds 1981 betrokken bij de club. "En ik werk als scout al tien jaar nauw samen met John de Jong, de technische man die nu zo onder vuur ligt. Ik kan je zeggen dat die echt keihard werkt voor de club."

De selectie functioneerde tot in oktober uitstekend. PSV was gedeeld koploper, hield landskampioen Ajax keurig op een gelijkspel. In de Europa League werd het sterke Sporting Portugal in een meeslepend duel verslagen. "En dat met precies dezelfde spelers als nu. Dat verbaast me, hoe het als een kaartenhuis in elkaar zakte."

Discussie

Van Aerle maakte als speler ook wel de moeilijke tijden mee. "Toen kwamen dingen alleen niet zo snel naar buiten als nu. Nu hangen ook overal hangen camera's, worden er meteen foto's gemaakt en mengen mensen zich veel meer in de discussie."

De verhoudingen zijn dan ook snel zoek, weet Linskens. "In mijn tijd was de selectie veel kleiner, dat zorgde voor veel meer duidelijkheid. En je had veel meer clubjongens. Die al jaren in het elftal speelden, zoals je nu Jorrit Hendrix nog hebt."

Bekijk hieronder de reactie van Jorrit Hendrix over de onrust bij PSV:

Hendrix: 'Heeft geen zin om heel lang negatief te blijven naar elkaar'

"De eendracht is nu ver te zoeken", realiseert Timmermans zich. "Maar het maakt me nu niet uit hoe de buitenwereld over PSV denkt. Het gaat mij er vooral om hoe de eigen aanhang met de club bezig is."

Eendracht maakt macht. De directie moet volgens de voorzitter van de supportersvereniging leiderschap tonen. Het vertrouwen in elkaar moet terugkeren, waarbij een paar goede wedstrijden het proces flink kunnen versnellen. "Ze moeten niet met z'n allen opstappen, maar aanpakken."

PSV moet zich weer onderscheiden, waarmee de club volgens het rapport van Timmermans ook groot geworden is. "Met geld winnen we het niet van Ajax. En zeker niet van de internationale top. We kunnen de concurrentie wel voor zijn als we net iets slimmer handelen."

Imago

"Hoe diep we ook zitten, we moeten rustig blijven", weet Van Aerle. "Die punten komen heus vanzelf weer, maar ons imago wordt wel blijvend geschaad op de manier waarop we nu in het nieuws komen."

"Het getuigt ook weer van een enorme betrokkenheid", bekijkt Timmermans de onrust van een andere kant. "Maar laten we wel normaal tegen elkaar doen. En zeker geen woorden meer gebruiken die de club kunnen beschadigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl