NOS NieuwsAangepast

Frankrijk verbiedt shredderen en vergassen kuikentjes

Frankrijk komt met een verbod op het doden van pasgeboren mannelijke kuikens. Dat moet eind volgend jaar ingaan, zegt minister Didier Guillaume van Landbouw tegen Franse media. Ook wil hij het onverdoofd castreren van biggen aan banden leggen. Guillaume wil met zijn plannen het dierenwelzijn in zijn land verbeteren.

Dierenactivisten vragen al jaren om een verbod op de omstreden praktijken, die veel voorkomen in de pluimvee-industrie en veehouderij.

Vergast of in hakselaar

Jaarlijks worden er wereldwijd miljarden mannelijke kuikens gedood binnen 24 uur nadat ze uit het ei zijn gekropen. Hanen zijn financieel gezien minder interessant voor boeren, omdat ze geen eieren leggen en minder vlees opleveren. De kuikentjes worden daarom vergast of in een hakselaar gegooid. Dit is toegestaan in de EU, met als kanttekening dat het kuiken dan wel direct doodgaat en niet ouder dan 72 uur mag zijn.

Als het gaat om varkens is naar schatting zo'n 80 procent van de mannelijke biggetjes in de EU gecastreerd. Dat voorkomt dat het vlees een sterke smaak krijgt wanneer het bereid wordt. Ook wordt het dier er minder agressief door.

Zwitsers voorbeeld

Guillaume trekt ook geld uit voor onderzoek naar nieuwe technieken waarmee boeren op industriële schaal kunnen achterhalen wat het geslacht is van een kuiken in een ei. Op die manier kunnen mannelijke kuikens al ontdekt worden, voor ze uit het ei komen. Ook in Nederland wordt hier onderzoek naar gedaan.

Het Franse kabinet volgt met de plannen Zwitserland, dat vorig jaar als een van de eerste Europese landen met een verbod op het vergassen en shredderen van levende kuikens kwam. In Nederland wordt de versnipperaar al een paar jaar niet meer gebruikt, maar het vergassen van kuikens gebeurt wel op grote schaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl