Regeringspartijen willen meer geld voor behandeling gevaarlijke patiënten

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

Er moet meer geld naar klinieken voor de psychiatrische zorg van gevaarlijke patiënten. Dat zeggen VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden en CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg in aanloop naar een besluit van de rechter en een Kamerdebat over het onderwerp.

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) zou weer met zorginstellingen om tafel moeten om nieuwe vergoedingen af te spreken voor de behandeling van deze mensen, vindt partijgenoot Van Wijngaarden. "Als de zorginstellingen meer geld nodig hebben, dan moeten we dat bloedserieus nemen. Een juridische strijd over de tarieven leidt alleen maar af van de zorg voor een veiligere samenleving."

Kort geding

Acht forensische zorginstellingen, die samen 70 procent van de gewelddadige patiënten behandelen, vrezen failliet te gaan of de veiligheid niet meer te kunnen garanderen als de minister vasthoudt aan de huidige vergoedingen.

Zij stapten naar de rechter om hogere tarieven af te dwingen. Die bepaalt morgen in een kort geding of de instellingen inderdaad te weinig geld krijgen voor de psychiatrische zorg die ze leveren aan mensen die een gevaar zijn voor de samenleving.

Minister Dekker betaalt de klinieken minder dan de Nederlandse Zorgautoriteit als maximumtarief heeft vastgesteld. De instellingen zeggen dat hun cliënten veel meer kosten dan reguliere psychiatrische patiënten, onder meer omdat personeel en samenleving tegen hun cliënten beschermd moeten worden.

Anne Faber

De kliniek van zorginstelling Fivoor in Den Dolder, waar de moordenaar van Anne Faber verbleef, heeft na de moord bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in extra beveiliging voor de buurt. "Dat moet allemaal uit hetzelfde potje worden betaald", zegt Sophie Koek, forensisch manager in Den Dolder. "Als de minister de tarieven niet aanpast, kunnen we patiënten minder behandeling geven of we moeten schrappen in de veiligheid van de buurt of het personeel."

"Het is heel ernstig dat instellingen zeggen dat ze te weinig geld hebben", zegt Van Toorenburg. "Haal ze uit het financiële moeras en zorg voor fatsoenlijke financiering."

Van Wijngaarden: "Op deze vorm van behandeling van gevaarlijke mensen mag niet worden beknibbeld. Zeker niet als we van deze instellingen verwachten dat ze een bijdrage leveren voor de veiligheid van de samenleving.''

Kans op recidive veel kleiner

Uit onderzoek blijkt dat de kans op recidive na intensieve psychiatrische behandeling veel kleiner is dan na een reguliere gevangenisstraf. Het wringt dat de samenleving en de politiek steeds minder recidive en meer veiligheid voor steeds minder geld willen, vinden de acht instellingen.

Alleen al de Waag, onderdeel van de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek, schat dat ze 800.000 euro per jaar verlies lijden als het ministerie voet bij stuk houdt. De instelling behandelt jaarlijks zo'n 8000 mensen, waarvan minstens een kwart in opdracht van de rechter, tot ze weer normaal gedrag vertonen. Bovendien heeft de Van der Hoeven Kliniek na de moord op Anne Faber op verzoek van het ministerie van Justitie een kliniek voor zedendelinquenten opgericht die ze met de nieuwe tarieven niet kunnen runnen.

Het zou een faillissement kunnen betekenen, zegt Larissa Hoogsteder, hoofd behandelzaken van de Waag. "Als we minder geld krijgen, kunnen we minder behandelen. En dan sta ik niet in voor de veiligheid van de samenleving."

Woensdag debatteert de Kamer over de GGZ, waar de forensische zorg onder valt.

Regeringspartijen willen meer geld voor behandeling gevaarlijke patiënten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl