VN heeft miljoenen nodig om sprinkhanenplaag Oost-Afrika aan te pakken
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) heeft 70 miljoen dollar nodig om een enorme sprinkhanenplaag aan te pakken die Oost-Afrika al sinds december teistert.
Kenia noemt het de ergste sprinkhanenplaag in 70 jaar. De plaag van woestijnsprinkhanen, die worden beschouwd als de gevaarlijkste sprinkhanensoort, heeft eerder ook delen van Somalië en Ethiopië getroffen. Honderdduizenden hectaren aan gewassen zijn verloren gegaan, zegt de FAO.
Boeren in het gebied zitten met de handen in het haar:
Volgens de FAO komt de voedselzekerheid in gevaar en dreigt de zwerm zich te verspreiden naar andere landen in de regio, zoals Zuid-Sudan en Oeganda. Daarom wil de VN-organisatie een collectieve aanpak om de crisis het hoofd te bieden.
Honderden miljoenen
De zwermen die bestaan uit waarschijnlijk honderden miljoenen woestijnsprinkhanen, kunnen zich per dag zo'n 150 kilometer verplaatsen en verwoesten daarbij alle gewassen die ze tegenkomen.
De enige manier om ze te bestrijden is volgens de FAO vanuit de lucht. Daarvoor heeft de organisatie 70 miljoen dollar nodig. Een deel van dat geld is ook bestemd voor hulp aan de boeren die getroffen zijn door de sprinkhanenplaag.