President Erdogan schudt bondskanslier Merkel de hand bij de Libië-top

Akkoord over Libië: naleving en strengere controle op wapenembargo

De deelnemende landen aan een speciale Libië-top in Berlijn hebben afgesproken zich te houden aan het VN-wapenembargo en te stoppen met militaire steun aan de strijdende partijen in het land.

De Duitse bondskanselier Merkel zei op een persconferentie na afloop dat de controle op naleving van het embargo moet verbeteren. Ze is positief over het behaalde resultaat en zegt dat er een belangrijke bijdrage aan vrede is geleverd.

Ook VN-chef Guterres zegt dat er door de landen een "krachtig signaal" is afgegeven. "Er is geen militaire oplossing voor het conflict in het land. Dat hebben alle deelnemers aangegeven tijdens de top." In Libië woedt al jaren een bloedige burgeroorlog en pogingen om vrede te stichten leverden tot nu toe niets op.

Een politieke oplossing is geboden, zegt Guterres, die oproept om niet meer te strijden, maar te praten. De komende weken moet er verder worden onderhandeld, op militair en economisch niveau, om het land erbovenop te krijgen.

Guterres benadrukt dat door de afspraken een escalatie van geweld in andere landen in de regio is voorkomen. Verschillende landen bemoeien zich actief met het conflict.

Hoe de oorlog in Libië steeds ingewikkelder wordt

De slotverklaring is ondertekend door zestien landen en organisaties. Onder meer de Russische president Poetin, Turkse president Erdogan, Franse president Macron, Britse premier Johnson en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo waren voor de top naar Berlijn afgereisd. De Italiaanse premier Conte, die er ook was, zegt dat zijn land klaar is om een leidende rol te spelen bij de naleving van het akkoord.

"Het is geen doorbraak maar we zien wel een bepaalde mate van toenadering tussen de landen die we nog niet eerder hebben gezien", zegt Claudia Gazzini, Libië-analist bij de International Crisis Group in Nieuwsuur.

Afzonderlijke ontmoetingen

Voorafgaand aan de conferentie hadden Merkel en haar minister Maas van Buitenlandse Zaken al tijdens afzonderlijke ontmoetingen gesproken met door de VN erkende premier Sarraj en diens grote rivaal, generaal Haftar. Merkel daarover: "We hebben individueel met ze gesproken omdat de verschillen tussen hen zo groot zijn dat ze niet met elkaar kunnen praten nu."

Haftar en Sarraj hebben vermoedelijk wel met elkaar afgesproken een commissie in te stellen om de voorwaarden voor een toekomstige wapenstilstand te bespreken, zegt Gazzini. "Wat cruciaal wordt is of deze zwakke toezegging standhoudt en resulteert in de-escalatie en echte verandering voor de Libiërs."

Ondertussen was het in Libië een allesbehalve rustige dag. Troepen van krijgsheer Haftar, die grote delen van Libië in handen hebben, sloten een belangrijke oliepijplijn af, waardoor de olieproductie van het land een klap heeft opgelopen. VN-chef Guterres uitte op de top in Berlijn ook zijn zorgen over deze ontwikkeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl