Oud-ambassadeur Yovanovitch tijdens de hoorzittingen in het Huis van Afgevaardigden in november
NOS NieuwsAangepast

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Een Nederlander wordt genoemd in de Oekraïne-affaire rond president Trump, die aanleiding is voor de lopende afzettingsprocedure in de Senaat. Het gaat om Anthony de Caluwé, volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president die de bewegingen van de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne zou hebben gevolgd. Zelf ontkent hij dat.

De Caluwé stuurde volgens media in de VS vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde, waarin hij zegt op de hoogte te zijn van de bewegingen van toenmalig ambassadeur Marie Yovanovitch. De gesprekken zijn gisteren vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Yovanovitch, een ervaren diplomaat met een goede staat van dienst, getuigde eerder in het Huis dat ze het doelwit was van een gerichte lastercampagne van Trumps advocaat Rudy Giuliani. Ze zou een sta-in-de weg zijn geweest voor diens pogingen de Oekraïense autoriteiten te bewegen een onderzoek te beginnen naar Trumps Democratische rivaal Joe Biden, om schadelijke informatie over hem te vinden.

Hyde stuurde de berichten van De Caluwé door naar een zakenman, die samenwerkte met Trumps advocaat Rudy Giuliani. De Nederlander laat nu via zijn woordvoerster weten dat zijn berichten aan Hyde "een ludieke uitwisseling" waren en dat hij op geen enkel moment betrokken was bij spionage.

Hij stuurde de berichten met een Belgisch telefoonnummer:

Berichten van De Caluwé aan Robert Hyde

Eerder deze week ontstond het vermoeden dat Yovanovitch in Oekraïne in de gaten werd gehouden, nadat appjes van Hyde aan het kamp van Trump waren gepubliceerd. Daarin zei Hyde dat hij Yovanovitch fysiek en mogelijk ook elektronisch bespioneerde. Hyde ontkende dat later en zei dat hij de berichten in een dronken bui als grap had gestuurd.

Yovanovitch moest haar post in Oekraïne voortijdig verlaten en zei later dat ze door de regering-Trump is tegengewerkt.

Eerste uitwisseling van argumenten

Dinsdag gaat in de Senaat de impeachment-rechtzaak van start. De zeven aanklagers van het huis van Afgevaardigden zullen daar hun stelling onderbouwen dat de president zijn positie heeft misbruikt voor persoonlijk gewin, namelijk om schadelijke informatie over Joe Biden in handen te krijgen. Ook zullen ze naar voren brengen dat Trump de rechtsgang heeft tegengewerkt door het impeachment-onderzoek te frustreren.

Het verdedigingsteam van Trump zal daartegenin brengen dat deze twee aanklachten niet wijzen op ongrondwettelijk handelen van de president en dat het ook geen misdrijven zijn. Een president kan alleen afgezet worden als hij (of zij) zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige misdaden of vergrijpen (high crimes and misdemeanors).

De twee impeachment-artikelen vormen volgens de verdediging een "gevaarlijke aanval op het recht van het Amerikaanse volk om in vrijheid een president te kiezen". Het staat gelijk aan een brutale poging om het resultaat van de verkiezingen overboord te gooien en de presidentsverkiezingen van later dit jaar te beïnvloeden, liet het advocatenteam van Trump gisteravond weten.

Morgen komt de ploeg met een nieuw document waarin de lijn van de verdediging is uitgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl