Maria Sjarapova heeft problemen met de rook in Melbourne. Ze gaf bij een demonstratiepartij vroegtijdig op
NOS Sport

Australian Open lijkt niet in gevaar, 'maar bij astma kan het echt fout gaan'

Met elke kuch die er klinkt in Melbourne laait de kritiek op. Kan er wel gespeeld worden op de Australian Open? Is het wel verantwoord, met de rook die nog boven de stad hangt van de bosbranden elders in het land?

"Ja", luidt de conclusie van longarts Karen Oud. Zij is als 'high performance partner' betrokken bij NOC*NSF. Ze adviseert de sportkoepel over alles wat er komt kijken bij luchtwegen en inspanningen op topsportniveau.

"Je kunt door de rook die in Melbourne hangt een schorre keel krijgen en last hebben van je slijmvliezen. Bovendien is het niet fijn als je als topsporter een hoestprikkel hebt tijdens een wedstrijd. Dus het is zeker hinderlijk. Maar je houdt er op lange termijn niets aan over. Speel je een toernooi van twee weken, dan is het meestal na 48 uur weer over."

Longarts maakt zich zorgen: 'Bij astma kan het echt fout gaan'

Oud kent de richtlijnen met betrekking tot luchtkwaliteit en welke adviezen er dan voorgeschreven worden. "Daar staat al heel snel het advies bij om niet meer te sporten. Maar we weten natuurlijk dat in de grote steden de luchtkwaliteit matig is. En om de sportevenementen niet door te laten gaan, gaat ver. Het gaat ook altijd wel gewoon goed."

Gevaarlijk bij astma

Hinderlijk blijft het. "Deze rooklucht kun je vergelijken met rook van een open haard. Er zit extreem veel fijnstof in en dat heeft invloed op de luchtwegen. Dat kan in heel hoge concentraties irritaties aan de luchtwegen geven. Anders gezegd: als ik op Oudejaarsavond een aantal uur naast een vuurkorf sta en ik ga de volgende ochtend sporten, heb ik er ook last van."

Het wordt echter een compleet ander verhaal als de sporter in kwestie al kampt met longklachten, met astma bijvoorbeeld.

"Dan is het gevaarlijk. Sporters die al last hebben van hun longen kunnen een opvlamming krijgen. Dat wordt door het Longfonds ook wel een longaanval genoemd en dan zou je in het ergste geval opgenomen kunnen worden in het ziekenhuis. Dan kan het lang duren, soms wel weken of maanden, voordat je je astma weer onder controle hebt."

Rook boven Melbourne op woensdag 15 januari

Tennisster Dalila Jakupovic moest dinsdag in haar partij in Melbourne opgeven met benauwdheidsklachten. Ze zei later niet astmatisch te zijn en ook nooit problemen te hebben gehad met haar luchtwegen. Daarop klaagden steeds meer tennissers die in actie kwamen tijdens het kwalificatietoernooi over de omstandigheden.

De roep om uitstel en mogelijk zelfs afstel werd steeds groter. Totdat een flinke regenbui op woensdag de situatie deed kantelen. Maar dat was tijdelijk. De rook keerde snel terug boven Melbourne. "Ik denk ook niet dat bij regen het probleem echt weg is, want de luchtkwaliteit is nog steeds slecht. Maar het risico is wel een stuk minder groot."

Bij publicatie van dit verhaal was het net ochtend geworden in Melbourne. Volgens recente berichten, zie ook onderstaande Tweet, hangt de rook nog altijd boven de stad.

Oud is longarts in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en begeleidt veel sporters op het nabijgelegen Papendal. "Er zitten op dit moment vrij veel Nederlandse sporters in Australië."

Nederlandse sporters: 'Wat moet ik doen?'

Terwijl er getennist wordt op de Australian Open, begint voor wielrenners deze week de Tour Down Under, trainen atleten als Susan Krumins in Melbourne en bereiden bmx'ers zich er vanaf deze week voor op wereldbekerwedstrijden.

Een aantal van die sporters consulteerde Oud voordat ze afreisden naar Down Under. "Sporters die ik ken met astma zijn al langs geweest met de vraag: wat moet ik hiermee doen? Nou zijn de adviezen bij een hele slechte luchtkwaliteit om de inhalatiemedicatie te verhogen en daar heb ik wel moeite mee, gelet op de gevolgen die het met zich mee kan brengen."

De skyline van Melbourne veranderde snel in een week (tussen 29 december en 6 januari)

Er is al langer een discussie gaande over de luchtkwaliteit in Aziatische steden. Bijvoorbeeld in Tokio, waar over ruim een half jaar de Olympische Spelen worden gehouden. Het thema heeft in november voor het eerst op de agenda gestaan tijdens een vergadering van de medische commissie van de ITF, de Internationale Tennis Federatie.

Smog in Tokio

"In Azië heb je meer last van smog, in Melbourne is het de fijnstof van de rook. Het verschil in effect is vooral dat je van rook directe irritatie kan ondervinden op de luchtwegen, smog merk je minder direct."

Oud ziet een positief effect van de problemen in Melbourne. "Het leeft wel. Het is heel vervelend wat er gebeurd is, maar de ogen zijn wel open voor dit onderwerp. Daar ben ik als longarts wel blij mee. We gaan straks naar de Olympische Spelen en ook daarvan weten we dat de luchtkwaliteit minder zal zijn. Hoe gaan we daarmee om qua medicatiegebruik? Dat is een interessante vraag om de komende tijd te beantwoorden."

Advertentie via Ster.nl