NOS Wielrennen

Rook bereikt Nederlandse sporters in Melbourne: 'Ik kon niet goed ademen'

'Zo extreem heb ik het in Australië nog nooit meegemaakt'

De hevige bosbranden in Australië domineren al weken het nieuws. Ook Nederlandse sporters die daar verblijven ondervinden dagelijks de gevolgen van de natuurramp. "De luchtkwaliteit staat gelijk aan het roken van acht sigaretten."

Aan het woord is atlete Susan Krumins. Ze woont een groot gedeelte van het jaar Down Under omdat ze een Australische man heeft. Ook is haar trainer van Australische komaf.

Krumins verblijft in Melbourne en heeft dagelijks last van de branden. "We trainen normaal altijd op hoogte buiten de stad, maar daar is het niet meer veilig. In Melbourne kunnen we wel trainen, maar daar is wel veel rook."

Kaart van Australië

"Afgelopen maandag had ik daar echt keelpijn van. De luchtkwaliteit was zodanig dat het gelijk stond aan het roken van acht sigaretten. Dan vraag je je af of het wel verstandig is om daarin te trainen. Maar nu gaat het beter. We bekijken het per dag."

De Kort: 'Kon niet goed ademen'

Ook wielrenner Koen de Kort is in Australië. Hij verblijft bij familie in Melbourne en is in voorbereiding op de Tour Down Under die over twee weken begint in Adelaide. "De dichtstbijzijnde bosbrand is geloof ik tweehonderd kilometer hier vandaan. Maar er hangt echt heel veel rook in de stad. Vanochtend met trainen merkte ik het ook. Ik had er echt last van. Ik kon niet goed ademen."

"Een paar dagen geleden was het heel extreem. Het zicht was heel erg beperkt. Je kon van de ene wolkenkrabber de andere niet zien. En je ruikt het ook gewoon, er hangt een echte bosbrandgeur in de lucht."

Rook boven Melbourne

De Kort komt al jarenlang in deze tijd van het jaar in Australië. Zijn vrouw komt er vandaan en sinds enkele jaren woont zijn broer er ook. "Ik denk dat dit het veertiende jaar is dat ik hier kom, maar dit heb ik niet eerder meegemaakt, zo extreem."

Qua slachtoffers maakte Australië al eens 'Black Saturday' mee. "Dat was elf jaar geleden. Toen zijn er heel veel mensen omgekomen. Er stond heel veel wind. Mensen die op de vlucht sloegen voor de branden, werden vaak in hun auto's door de wind en het vuur nog ingehaald. Als gevolg daarvan evacueren ze mensen nu veel sneller."

Ook in 2015 waren er bosbranden in de omgeving van Adelaide, waar de Tour Down Under wordt verreden

Eén van de zwaarst getroffen gebieden is Kangaroo Island, een eiland voor de kust van Adelaide. Rondom Adelaide wordt binnenkort de Tour Down Under gereden.

"Daar woont ook mijn schoonfamilie", zegt De Kort. "Men heeft er daar wel echt last van gehad. Gelukkig is er niemand in de problemen gekomen. Die branden die daar hebben gewoed, zijn nu geblust. Maar de verwachting in het land is dat het ergste nog moet komen. Dat dit nog maanden door zal gaan. Want de echte zomer moet nog beginnen."

'Fietsen door zwartgeblakerde gebieden'

"Of er wel gefietst kan worden? Ik begreep van Stuart O'Grady, die in de organisatie zit van de ronde, dat we door zwartgeblakerde gebieden heen zullen fietsen. Ik hoop wel dat de ronde doorgaat, want dan kunnen we er nog aandacht voor genereren. Dat is beter dan niet fietsen."

"Het moet wel verantwoord zijn natuurlijk, voor onze gezondheid. Ik weet van andere jaren dat er altijd een brandweerwagen achter het peloton aanrijdt, voor als er iets gebeurt. Het is altijd al heel warm als we daar fietsen en er hoeft maar iets te gebeuren of het begint weer."

  • Getty
    Veel dieren op Kangaroo Island, waaronder veel koala's, hebben de bosbranden niet overleefd.
  • Getty
    Een koala op Kangaroo Island met brandwonden. Het eiland ten zuidwesten van Adelaide is zwaar getroffen door bosbranden de laatste tijd

Zowel De Kort als Krumins blijft Down Under, ondanks de omstandigheden. Krumins zou ook elders kunnen trainen. "We hebben met de andere Europese atleten overwogen om te vertrekken", bekent Krumins. "We zouden dan in Europa een mooie plek kunnen zoeken om te trainen, maar de luchtkwaliteit is nu weer iets beter. Daarom blijven we voorlopig."

Net als verschillende andere sporters is Krumins ook een actie gestart om geld op te halen voor de slachtoffers. "Je denkt er toch iedere dag aan en wilt toch iets doen. Daarom doneer ik samen met mijn loopgroep van ongeveer twintig man een euro voor elke kilometer dat wij lopen."

Duizenden euro's bij elkaar lopen

"Hoeveel we nu hebben opgehaald? Sinds afgelopen maandag heb ik ongeveer zestig kilometer gelopen. Dus zestig keer twintig ongeveer. Maar dat gaat nog zeker meer worden. Ook na deze week gaan we ermee verder."

De Kort denkt na over een actie. "Hopelijk wordt er veel geld opgehaald. Dat is ook wel een steun in de rug van de brandweermensen. Ik denk ook na om iets te doen, dus als mensen ideeën hebben, wees welkom. Ik hoorde van de tennissers inderdaad, honderd dollar per ace. Misschien kunnen wij iets per demarrage doen. Of per kilometer dat ik op kop rijd voor Richie Porte. Zoiets. Honderd euro per kilometer is wellicht wat veel, zo veel verdien ik niet. Maar ik verwacht ook wel een actie vanuit het peloton."

De Tour Down Under voor vrouwen begint op 16 januari, vijf dagen later stappen de mannen op.

'Ben ervan overtuigd dat Tour Down Under doorgaat'

Advertentie via Ster.nl