NOS Nieuws

Vulkaanuitbarsting Filipijnen: 'Ik ruik de barbecuelucht tot in Manilla'

"Het leek alsof er een storm aankwam: donkergrijze wolken, met een bijna roze gloed eroverheen. Ik zei tegen mijn vriend: volgens mij vertrekken we precies op het juiste moment. Maar na een half uur in het vliegtuig moesten we weer terug naar de luchthaven."

Vlak voordat Mark Bos gisteren uit Manilla zou vertrekken, werden alle vluchten geannuleerd. Doordat de aswolken van de vulkaan Taal de Filipijnse hoofdstad hadden bereikt, was vliegen niet meer mogelijk. Zijn vlucht was een van de 240 die werden geannuleerd.

Vannacht spuwde Taal voor het eerst lava. Hoewel er nog geen bericht over slachtoffers of grote schade is, zijn er wel duizenden mensen geëvacueerd. Als de vulkaan uitbarst, zullen zo'n 200.000 mensen moeten vluchten.

Hier kun je zien hoe dik de laag vulkaanas is die wegen en huizen bedekt.

Wegen en daken zijn bedekt met een dikke laag as

"Seismologen zijn verrast hoe snel de uitbarsting escaleert", zegt Azië-correspondent Annemarie Kas. "Het is een kleine vulkaan, maar wel heel gevaarlijk en complex, omdat hij niet één maar meerdere punten heeft waar hij kan uitbarsten."

"In het verleden hebben uitbarstingen maanden geduurd en zijn er duizenden doden gevallen. Het seismologisch instituut heeft alarmfase 4 afgekondigd van 5. Dat betekent dat een gevaarlijke uitbarsting ophanden is, misschien binnen een paar uur of een paar dagen."

Bij de uitbarsting kwam enorm veel rook vrij, met blikseminslagen boven de vulkaan:

Bijzonder natuurverschijnsel boven Filipijnse vulkaan

Nederlander Arjen Lundgren woont tegenover de vulkaan maar bivakkeert nu in een hotel, zo'n 20 kilometer verderop. "Het begon gistermiddag rond 15.00 uur. In het begin was ik onder de indruk: ik had altijd al een vulkaanuitbarsting willen zien. Maar al snel besefte ik dat het fout ging."

De informatievoorziening kwam pas na een uur of drie op gang. "Veel te lang nadat de uitbarsting begonnen was", vindt Lundgren. Hij twijfelde of hij en zijn vrouw moesten vertrekken. "We hoorden de bomen bezwijken onder de dikke laag as. Ondertussen heb je geen stroom, geen internet en is je telefoon bijna leeg."

Omdat de wegen vol as liggen, konden vrienden hen niet ophalen en zelf hebben ze geen auto. "Het duurde een hele tijd maar uiteindelijk hebben we iemand kunnen overtuigen om het vulkanisch gebied in te rijden en ons op te pikken."

Het liefst zou ik op het vliegtuig naar Nederland stappen.

Arjen Lundgren

Vakantieganger Bos merkt de effecten ook in Manilla, 80 kilometer verderop. "De daken zitten onder een soort sigarettenas, die met kleine steentjes uit de lucht is komen vallen. Overal ligt een grijze laag, op de daken, in de zwembaden op straat. En het ruikt naar een ochtendbarbecue."

Bos heeft inmiddels een vlucht geregeld vanaf Clark Airport ten noorden van Manilla, dat nog wel open is. "Dat was niet de planning, maar aan zo'n situatie verander je niks."

Ook dichter bij de vulkaan, waar Lundgren nog zit, ligt een dikke laag as op de daken en straten. "Terwijl de wind niet eens deze kant op staat." Desondanks gaat volgens hem het gewone leven in Calamba zo goed en kwaad als het kan door. "Mensen lopen nog over straat, weliswaar met mondkapjes, maar winkels zijn in principe open."

Echt veilig voelt Lundgren zich niet, ook al zit hij nu op ruimere afstand van de vulkaan. "Ik vraag me af of ze hier zijn voorbereid op een uitbarsting die maanden kan duren. Het liefst zou ik nu in het vliegtuig naar Nederland stappen."

  • Reuters
    Een tempel onder de as
  • EPA
    As op de wegen
  • EPA
    Een bewoner probeert zijn huis asvrij te houden
  • AFP
    De vulkaan Taal
  • EPA
    Een haan bedekt met as
  • AFP
    Een chauffeur reinigt as en modder van zijn auto
  • Reuters
    Aswolken in de buurt van de vulkaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl