Minister Hoekstra van Financiën in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Kabinet denkt aan extra staatssecretaris voor aansturing Belastingdienst

Oud-staatssecretaris Snel, die verantwoordelijk was voor de Belangdienst, krijgt waarschijnlijk twee opvolgers. De problemen bij de dienst zijn te groot om één bewindsman of -vrouw verantwoordelijk te maken, melden bronnen aan de NOS.

Snel trad af vanwege de misstanden rond de kinderopvangtoeslagen. Duizenden ouders kwamen in grote financiële en persoonlijke problemen nadat ze ten onrechte waren beschuldigd van fraude en werden gekort.

Bij Angela Sanches is de schuld opgelopen tot 100.000 euro. Ze deed eerder bij ons haar verhaal:

Gedupeerde kinderopvangtoeslag: 'Ik ben geen crimineel'

Gisteren werd bekend dat de Belastingdienst wordt opgesplitst. De onderdelen Toeslagen en Douane worden losgetrokken van de dienst en zullen worden geleid door aparte topambtenaren. Nu is nog één directeur-generaal verantwoordelijk voor de hele Belastingdienst. Verder werd bekend dat er twee vertrouwenspersonen worden aangesteld, waar medewerkers van de fiscus anoniem terechtkunnen als ze misstanden signaleren.

Minister Hoekstra zei erbij dat er "een heleboel nodig is om recht te zetten wat verkeerd is gegaan". Volgens hem moet iedereen er rekening mee houden dat er ook de komende maanden, of zelfs jaren, nog dingen fout zullen gaan. "Het is het begin van een lange weg die we inslaan."

Overleg morgen

Over de vermoedelijke aanstelling van twee staatssecretarissen die verantwoordelijk worden voor de Belastingdienst zegt Hoekstra dat hij en premier Rutte eerst willen overleggen met de coalitiepartijen. "Ik wil het in de juiste volgorde doen."

Het overleg tussen het kabinet en de coalitiepartijen is morgen.

Hoekstra zei bij Buitenhof ook dat hij geen aanwijzingen heeft voor strafbaar handelen door de fiscus:

Hoekstra bij Buitenhof: geen aanwijzing voor strafbaar handelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl