Een bezorger van Sandd
NOS Nieuws

Grootste deel van 16.000 Sandd-medewerkers verliest baan

  • Thom Opheikens

    redacteur Economie

  • Thom Opheikens

    redacteur Economie

De overname van Sandd door PostNL draait uit op een heel groot banenverlies. Sandd stopt per 1 februari en fuseert met PostNL, maar nu is al duidelijk dat minder dan de helft van de ongeveer 16.000 Sandd-medewerkers zeker is van een baan bij PostNL. Tegelijkertijd zijn er volgens PostNL wel volop vacatures.

De grootste groep Sandd-medewerkers bestaat uit ongeveer 10.400 bezorgers. Die hebben allemaal een aanbod gekregen om bij PostNL te komen werken, maar de Bond van Post Personeel heeft signalen dat een groot gedeelte van de bezorgers niet op het aanbod ingaat. Om verschillende redenen is het aanbod voor hen niet werkbaar.

Dat blijkt ook uit vragen van de NOS, waar veel teleurgestelde Sandd-medewerkers op reageerden.

Reacties van Sandd-medewerkers

Sandd-bezorgers werken nu vooral op dinsdag en vrijdag. Dat zijn de twee dagen dat Sandd bezorgt, maar bij PostNL moeten de bezorgers in veel gevallen ook op andere dagen werken. Vooral de zaterdag is daarbij een probleem. De huidige PostNL-bezorgers werken ook op zaterdag en PostNL wil hen niet benadelen.

Sommigen zeggen dat ze er ook financieel op achteruit gaan. Anderen krijgen te weinig of juist te veel uren aangeboden. "Het is een lastige puzzel, we proberen iedereen een passend aanbod te doen", reageert een woordvoerder van PostNL. Ze benadrukt dat er wel degelijk veel vacatures zijn.

Ook de compleet andere manier van werken is voor veel bezorgers een reden om af te haken. Bij Sandd krijgen ze hun post thuis en mogen ze die tussen 07.00 en 21.00 uur bezorgen. Bij PostNL is veel minder vrijheid. Verschillende bezorgers die de NOS sprak, willen daarom een baan bij PostNL niet aannemen. Ze hebben bijvoorbeeld schoolgaande kinderen en willen alleen onder schooltijd werken.

Grote klappen

Een tweede groep waar harde klappen vallen, is het ondersteunend personeel van Sandd. Dat zijn 1800 medewerkers, zoals chauffeurs, kantoormedewerkers en postsorteerders. Deze groep heeft van PostNL de kans gekregen om met voorrang te solliciteren, maar voor slechts een kleine minderheid leidt dat ook tot een baan.

Reacties van Sandd-medewerkers

Een deel solliciteert überhaupt niet vanwege de grote afstand naar een eventuele nieuwe baan. Zo werken in totaal 500 mensen op het hoofdkantoor in Apeldoorn en een nabijgelegen sorteercentrum. Dat is een regio waar PostNL geen sorteercentrum heeft en dus ook geen sorteerders zoekt. Kantoormedewerkers zouden naar Den Haag moeten, waar het hoofdkantoor van PostNL staat. Velen vinden dat te ver.

Verschillende ondersteunende medewerkers die wel hebben gesolliciteerd en een aanbod kregen, zeggen tegen de NOS dat het aanbod financieel en wat betreft uren minder is dan wat ze nu hebben.

Een andere reden om niet op een aanbod in te gaan is dat PostNL tijdelijke contracten aanbiedt. "Als iemand daarop ingaat en volgend jaar wordt het contract niet verlengd, verliest zo iemand zijn transitievergoeding", legt Etienne Haneveld van de FNV uit.

PostNL wil niet zeggen hoeveel Sandd-bezorgers en ondersteunende medewerkers er ondertussen wel zijn aangenomen. "We geven geen tussenstand, omdat er nog volop gesprekken bezig zijn."

Verslaggever Jeroen Schutijser sprak 3 Sandd-medewerkers die er verschillend tegenaan kijken.

Een derde groep dreigt helemaal buiten de boot te vallen. Volgens Haneveld van de FNV gaat het om zo'n 3000 bezorgers en 450 mensen aan ondersteunend personeel die voor franchisenemers van Sandd werken. Dat zijn postbedrijven die helemaal of voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van Sandd-post.

Voor deze bedrijven en bezorgers geldt dat er nog geen afspraken zijn met PostNL, terwijl de stroom van Sandd-post 1 februari opdroogt. Voor deze groep is er ook geen sociaal plan, terwijl dat voor anderen die voor Sandd werken er wel is.

Waarom een overname?

Eind september keurde staatssecretaris Mona Keijzer de overname van Sandd goed, na protest van de Autoriteit Consument en Markt. Niet eerder werd de toezichthouder gepasseerd door een staatssecretaris of minister.

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukte Keijzer de noodzaak van de overname. "De toestemming is verleend om te zorgen dat postbezorging betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijft in een sterk krimpende markt."

Ook zijn er eisen gesteld aan onder meer de prijs van postzegels, maar harde toezeggingen over de overname van personeel zijn niet gedaan. PostNL heeft alleen beloofd Sandd-bezorgers een aanbod te doen en de ondersteunende medewerkers de kans te geven te solliciteren. Franchisenemers zijn buiten beschouwing gebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl