Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA)
NOS Nieuws

Fusie PostNL en Sandd gaat toch door

De postbedrijven PostNL en Sandd mogen toch fuseren. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken maakt gebruik van haar bevoegdheid de fusie goed te keuren ondanks het negatieve advies van mededingingsautoriteit ACM. Die gaf eerder geen toestemming voor de overname van Sandd door PostNL.

De mededingingsautoriteit zegt dat er door de fusie praktisch een monopolie ontstaat met prijsstijgingen tot gevolg. Het kabinet legt dit besluit van de ACM naast zich neer vanwege "gewichtige redenen van algemeen belang".

Keijzer wil zeker stellen dat de postbezorging "betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijft in een sterk krimpende markt". De staatssecretaris zegt dat ze onder strenge voorwaarden akkoord is gegaan met de fusieplannen. Ze legt PostNL op dat de prijs van een postzegel niet verder mag stijgen "dan de daadwerkelijke hiervoor gemaakte kosten".

'Overname op korte termijn rond'

"PostNL en Sandd verwachten de transactie op korte termijn af te kunnen ronden", meldt PostNL in een reactie. Het postbedrijf belooft dat het grootste deel van de Sandd-medewekers bij de overname mee zal gaan naar het nieuwe bedrijf.

"PostNL zal alle postbezorgers van Sandd een baan aanbieden", is te lezen. Het bedrijf zal ook de samenwerking met sociale werkplaatsen voortzetten. "Voor de overige medewerkers van Sandd zal worden gekeken naar mogelijkheden binnen PostNL of naar andere oplossingen."

Aantal brieven daalt

PostNL wil Sandd overnemen omdat het slecht gaat met de postmarkt. Het aantal pakketjes stijgt, maar het aantal brieven daalt jaarlijks met 10 procent. PostNL is wettelijk verplicht om vijf dagen in de week post te bezorgen en brievenbussen te legen.

PostNL heeft zo'n 70 procent van de markt in handen, Sandd bijna de rest. Het bedrijf is groot in de zakelijke postmarkt. Sandd en PostNL denken dat een overname beter is dan elkaar kapot te concurreren met steeds lagere tarieven.

"Lonen omhoog"

De FNV is erg blij met het besluit van de staatssecretaris. De bond gaat er vanuit dat de lonen van 34.000 postbezorgers dan "eindelijk" omhoog kunnen. "We hebben al ingezet op een verhoging van 1 euro per uur", zegt Ger Deleij, onderhandelaar bij de vakbond.

"PostNL en Sandd hebben tijdens cao-onderhandelingen altijd gezegd dat er geen betere arbeidsvoorwaarden mogelijk waren vanwege de concurrentie. Maar dat argument is bij een overname van tafel."

De Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP) is juist niet blij met de overname door PostNL. De VGP vertegenwoordigt bedrijven als ABN Amro, Achmea, ANWB, Aegon, Menzis, ING, Nuon en de Postcodeloterij.

"Dit is absoluut een verkeerd besluit", zegt voorzitter Wim Ledder in een eerste reactie. "Het is heel slecht nieuws voor bedrijven". Hij spreekt van een "absolute monopolist" in de postmarkt en denkt dat de prijzen voor zakelijke post zullen stijgen.

Kerncijfers PostNL en Sandd

PostNL Sandd
Opgericht 1799 (naam PostNL 2011) 1999
Medewerkers 38.000 waarvan 18.000 postbezorgers 19.000 waarvan 16.000 postbezorgers
Poststukken 1781 miljoen per jaar 720 miljoen per jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl