Guaidó mag parlement Venezuela niet in en spreekt van coup
Venezolaanse veiligheidstroepen hebben verhinderd dat zelfverklaard interim-president Juan Guaidó het parlement kon binnengaan. Daar stond een stemming over het voorzitterschap op de agenda, een positie die door Guaidó wordt bekleed. Zijn oppositiepartij heeft een ruime meerderheid in de Nationale Assemblee.
De leider van de oppositie tegen president Nicolas Maduro probeerde nog over een hek rond het parlementsterrein te klimmen, maar werd daar tegengehouden door een groot aantal ME'ers. Andere leden van zijn partij hadden de grootste moeite om het Congres binnen te komen.
Terwijl Guaido probeerde het hek rond het parlement te beklimmen, verliep de zitting binnen niet minder chaotisch:
In het parlement liet de onafhankelijke parlementariër Luis Parra zich met steun van Maduro's socialisten beëdigen als nieuwe voorzitter, ondanks luidkeelse protesten van Guaidó-aanhangers. "Dit is niets minder dan opnieuw een zware klap voor onze grondwet", zei Guaidó na de stemming. Hij sprak van een parlementaire coup.
Enkele uren later hield de oppositie buiten het parlementsgebouw een eigen stemming voor een nieuwe voorzitter, waarbij Guaidó de meeste stemmen kreeg. Bij deze stemming waren geen leden van Maduro's partij aanwezig.
Interim-president
Met een beroep op de grondwet riep Guaidó (36) zichzelf bijna een jaar geleden uit tot interim-president van Venezuela. Hij zei dat Maduro bij de presidentsverkiezingen in 2018 had gefraudeerd en dat diens positie daarmee vacant was. In de grondwet staat dat in zo'n geval de voorzitter van het parlement de presidentiële taken waarneemt. Meer dan vijftig landen hebben hem als legitieme machthebber erkend, waaronder Nederland en de Verenigde Staten.
Venezuela, met de grootste bewezen olievoorraden ter wereld, gaat al jarenlang gebukt onder een diepe economische crisis. Mensen lijden honger en het land kampt met medicijntekorten en een hyperinflatie. Miljoenen Venezolanen zijn naar buurlanden gevlucht.