De zelfbenoemde president Guaidó komt aan bij een protest in de Venezolaanse hoofdstad afgelopen weekend
NOS NieuwsAangepast

Nederland en andere EU-landen erkennen Guaidó, hoe nu verder?

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

Nederland en een groep andere EU-landen erkennen oppositieleider Juan Guaidó vanaf nu officieel als interim-president van Venezuela. Ook onder meer Duitsland, Spanje en Frankrijk hebben dit inmiddels bekendgemaakt.

De stap volgt op het negeren door de huidige Venezolaanse president Maduro van een Europees ultimatum om nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland met de erkenning van Guaidó de Venezolanen in staat wil stellen eerlijke en democratische verkiezingen op te zetten.

Nederland blijft niettemin diplomatiek contact onderhouden met de regering van president Maduro. Het Koninkrijk der Nederlanden ligt met het eiland Aruba op ruim 20 kilometer van Venezuela.

'Nederland erkent Juan Guaidó als interim-president'

De EU-landen zijn verdeeld over de kwestie-Venezuela. De Europese Unie slaagt er vooralsnog niet in om na dit strenge ultimatum ook gezamenlijk strenge sancties te bedenken. Nederland betreurt dat het de EU nog niet is gelukt om tot een gezamenlijk standpunt te komen.

De discussie binnen de EU spitst zich toe op de erkenning van Guaidó tot interim-president. Grote EU-landen als Duitsland en Frankrijk willen dat vanaf nu al het contact met Venezuela verloopt via Guaidó.

Maar daartegen bestaat ook weerstand. Zo is een woordenspel ontstaan, waarbij landen niet verder willen gaan dan het 'aanvaarden' van Guaidó als interim-president, dus niet 'erkennen'. Belangrijker is dat Griekenland en Italië daar niet eens mee kunnen leven. Een gezamenlijk antwoord is ver weg.

Rusland heeft ook gereageerd op de erkenning van Guaidó door het groepje EU-landen. Voor het Kremlin staat de stap gelijk aan buitenlandse inmenging in Venezuela.

Geen eensgezindheid

Ondertussen leidt de verdeeldheid in de EU al snel tot opsplitsing, zeker als een gezamenlijk antwoord niet noodzakelijk is. De landen die Guaidó erkennen willen dat hij nieuwe presidentsverkiezingen organiseert. Andere EU-landen zullen andere brieven schrijven, met hun eigen boodschap.

Toch is het voor de landen die achter Guaidó gaan staan lastig dat niet alle EU-landen dat doen. Als er eensgezindheid was, zou de EU sancties tegen Maduro en zijn omgeving kunnen afkondigen, om hem onder druk te zetten om af te treden. Voor zulke sancties is unanimiteit nodig en die is er nu niet.

De EU-landen die Guaidó als interim-president erkennen, zullen de komende dagen contact met hem proberen te leggen en hun hulp aanbieden. Waaruit die hulp kan bestaan, is nog totaal onduidelijk. Het is aan de oppositieleider om daarover voorstellen te doen.

Ooit was het het rijkste land van Zuid-Amerika, nu is het een van de armste. Hoe kon Venezuela zo afglijden?

Venezuela: van belofte naar crisisland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl