In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Afscheid van Jules Deelder: ‘Rotterdam zou een jaar in het zwart moeten lopen’

In concertgebouw de Doelen in Rotterdam hebben honderden mensen de dichter en schrijver Jules Deelder herdacht. Eerder vandaag was de uitvaart in besloten kring.

Deelder overleed op 19 december op 75-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Met de bijeenkomst in de Doelen wilde de gemeente het grote publiek de gelegenheid geven om afscheid te nemen van "de geliefde stadsgenoot".

"Jules is voor mij een groot voorbeeld geweest van vrijheid van leven", vertelde een van de bezoekers aan een verslaggever van regionale omroep Rijnmond. "Ook de levensblijheid die hij uitstraalde. Dat kende ik niet."

Bij het afscheid van Deelder mocht alles, zag verslaggever Theo Verbruggen. Bekijk zijn allerlaatste bijdrage voor de NOS:

'Bij voorbaat drank!'

De bijeenkomst trok ook veel vrienden en oude bekenden van de dichter, schrijver, muzikant en nachtburgemeester. Zoals stadsdichter Daniël Dee, die Deelder zijn voorbeeld noemt. "Ik ben heel dankbaar, zonder Jules was ik nooit dichter geweest. Ik zag hem op tv en ik dacht: die absolute vrijheid wil ik ook en toen ben ik gaan dichten."

Dee kwam naar de bijeenkomst in De Doelen om herinneringen op te halen en met anderen stil te staan bij de dood van Deelder. "Eigenlijk vind ik dat heel Rotterdam een jaar in het zwart moet lopen", zei hij, verwijzend naar de karakteristieke zwarte kleding die Deelder altijd droeg.

'Euromast mag ompleuren'

"Ik had het idee dat de ambassade van Rotterdam gesloten was vandaag", vatte acteur John Buijsman het gevoel van vandaag samen. "Er is eigenlijk niks zo Rotterdams als Jules. Van mij mag de Euromast ompleuren. Er is niemand zo goed in het uitleggen van Rotterdam als Jules dat doet."

Harry-Jan Bus, directeur van theater Walhalla, beaamt dat. "Wat moet deze stad zonder Jules?" De trots die Rotterdammers hebben, is volgens Bus de verdienste van Deelder. "Hij laat een leegte achter die niemand kan opvullen."

Er is eigenlijk niks zo Rotterdams als Jules.

Acteur John Buijsman

Voor Koos van Dijk kwam het overlijden van Deelder als een schok. In zijn tijd als manager van Herman Brood werkte hij samen met de Rotterdammer. "Ik sta hier met een trots gevoel dat ik ze heb mogen meemaken. Zo lang en zo dichtbij. Maar ik sta hier ook met een dubbel gevoel. Ik hoop dat ze het boven heel fijn hebben met z'n tweeën", zei hij. Herman Brood overleed in 2001.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl