Woedende menigte belaagt ambassade VS in Bagdad, Trump wijst naar Iran
Honderden Irakezen hebben zich verzameld bij de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ze zijn boos over de Amerikaanse luchtaanvallen in het grensgebied tussen Irak en Syrië van begin deze week. Daarbij vielen 25 doden. De aanval was een vergeldingsactie voor een aanval op een militaire basis in Noord-Irak, waarbij een Amerikaan om het leven kwam. De VS houdt de sjiitische militie Kataib Hezbollah verantwoordelijk voor die aanval.
De groep betogers hield eerder vanochtend herdenkingsdiensten voor de doden. Daarna trok de menigte naar de bewaakte Groene Zone in Bagdad, waar ook de Amerikaanse ambassade staat. De ambassadeur en het ambassadepersoneel zijn uit voorzorg geëvacueerd, melden Iraakse ministers aan persbureau Reuters.
Onder de betogers zijn volgens persbureau AP tientallen aanhangers van de sjiitische militie. Zij zijn door de veiligheidsmuur van de ambassade gebroken en tot het terrein van de ambassade doorgedrongen, op zo'n 200 meter van het hoofdgebouw van de ambassade. Er zou brand zijn gesticht in de receptie van het terrein.
Er is onder meer traangas afgevuurd en er zijn schoten gehoord. Op het dak van de ambassade zouden zeker drie Amerikaanse soldaten staan met hun wapens gericht op de mensen, die veelal gekleed zijn in legeruniformen.
Buiten het ambassadeterrein hebben betogers met waterflessen gegooid en bewakingscamera's kapotgeslagen. Ook hebben demonstranten gele vlaggen van Kataib Hezbollah aan de muren van het ambassadegebouw gehangen en zijn Amerikaanse vlaggen in brand gestoken.
Trump: Iran zit hierachter
President Trump spreekt van een aanval op de Amerikaanse ambassade, georkestreerd door Iran. "Ze zullen volledig verantwoordelijk worden gehouden", schrijft hij op Twitter. "En we verwachten dat Irak zijn strijdkrachten zal gebruiken om de ambassade te beschermen."
De Iraakse premier Mahdi heeft de demonstranten opgeroepen weg te blijven bij alle ambassadegebouwen in Bagdad. Hij waarschuwt dat "iedere vorm van agressie tegen ambassades of buitenlandse vertegenwoordigingen" zal worden gestopt en bestraft.
De Amerikaanse vergeldingsactie leidde tot verontwaardiging bij landen in de regio en bij Rusland. De Iraakse veiligheidsraad zei na crisisberaad te zullen overwegen of het land wel in de door de VS geleide coalitie tegen terreurgroep IS blijft. Rusland noemde de bombardementen onacceptabel en Iran sprak van een "duidelijk voorbeeld van terrorisme".
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo heeft de operatie verdedigd. Hij benadrukt dat het gaat om een defensieve actie, om Amerikanen en Iraakse burgers te beschermen.
Kataib Hezbollah is een militie met zo'n 5000 leden. Het is een van de kleinste door Iran gesteunde groepen paramilitairen in Irak, maar wordt wel beschouwd als een van de gevaarlijkste. De VS beschouwt Kataib Hezbollah sinds 2009 als terreurorganisatie.
Deze beelden gaven de Verenigde Staten vrij van de bombardementen: