In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Almere geeft handhavers een bodycam op proef

Net als in Amsterdam, Rotterdam en Breda krijgen ook de handhavers in Almere een bodycam mee. De proef met de draagbare camera begint eind deze week en loopt tot en met maart volgend jaar.

De gemeente wil met de bodycams het veiligheidsgevoel van de handhavers vergroten en hen bescherming bieden, meldt Omroep Flevoland. In een onveilige situatie kan de handhaver, na het geven van een waarschuwing, de bodycam aanzetten en een opname maken.

"De meeste mensen, die weten dat zij gefilmd worden, passen hun gedrag aan. Ook voelden handhavers zich veiliger", stelt de gemeente Almere, die verwijst naar onderzoeken in steden als Rotterdam en Breda.

Alleen al het dragen van de kleine camera heeft effect op het gedrag van burgers, bleek onlangs in Rotterdam. Ook als er niet mee wordt gefilmd werken de camera's preventief en deëscalerend.

Vuurwerkvrije zones

Een bodycam staat standaard op standby. In deze stand filmt de camera en registreert het geluid, maar de beelden worden niet opgeslagen. Zodra de handhaver de bodycam aanzet, gebeurt dat wel.

De proef met de bodycams in Almere begint vlak voor de jaarwisseling. Handhavers zijn dan onder meer actief in de vuurwerkvrije zones rond het dierenasiel en bij de natuurgebieden Lepelaarsplassen en Pampushout.

De VVD-gemeenteraadsfractie had eerder om bodycams gevraagd omdat handhavers in die gebieden volgens de partij het risico lopen met vuurwerk bekogeld te worden.

Advertentie via Ster.nl