Afkeuring, bewondering en vragen over Urgenda-vonnis bij de politiek
"Er ligt een hele grote taak", is de reactie van minister Wiebes op de Urgenda-uitspraak. Hij zegt dat het kabinet doorgaat met het "stap voor stap" nemen van maatregelen om eind volgend jaar de CO2-uitstoot met 25 procent te verminderen.
Welke maatregelen dat gaan worden, kan Wiebes nu nog niet zeggen. Op de vraag of de rechter met deze uitspraak niet op de stoel van de politiek gaat zitten, antwoordt Wiebes: "Dat wilden wij als kabinet inderdaad weten, maar de Hoge Raad heeft geoordeeld dat dat dus niet het geval is."
De partijen in de Tweede Kamer reageren uiteenlopend op het arrest van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak. Zo spreekt GroenLinks-leider Klaver van een historische uitspraak. Hij roept het kabinet op de kolencentrales uit te zetten en de veestapel te halveren.
PVV-leider Wilders zegt dat het klimaatbeleid niet aan de rechter is. "Hoge Raad? Dit is de CO2-Raad vol met D66'ers!" twittert hij. Van hem moet het kabinet het VN-Klimaatverdrag en het Klimaatakkoord van Parijs opzeggen.
D66-leider Jetten gaat niet op de beschuldiging van Wilders in. Hij vindt dat het kabinet door de uitspraak meer maatregelen moet nemen. Als voorbeeld noemt hij "een relatief simpel te nemen maatregel als het vervangen van oude lampen door led-verlichting bij bedrijven en in kassen".
Er leven bij de Kamer ook vragen over de juridische consequenties van deze uitspraak. VVD-Kamerlid Bosman vraagt zich af of meer politieke afspraken waaraan niet wordt voldaan, nu bij de rechter zijn af te dwingen.
Nederland voldoet bijvoorbeeld nog steeds niet aan de internationaal afgesproken financiële bijdrage aan de NAVO. Bosman: "Dan gaat deze uitspraak ook gelden voor de 2-procent-NAVO-norm, lijkt me."
De Partij voor de Dieren heeft bewondering voor de mensen achter Urgenda. "Geweldig gedaan", zegt fractievoorzitter Ouwehand. "De tijd van fossiele politiek is voorbij."