In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Eerste veroordeling voor rubberkorrels in sportvelden treft bedrijf Enschede

Sportaal, het bedrijf dat voor de gemeente Enschede onder andere sportparken beheert, is door de rechtbank veroordeeld voor milieuvervuiling door rubberkorrels die buiten de kunstgrasvelden van een voetbalvereniging terecht zijn gekomen. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor vergelijkbare gevallen in het hele land.

Het sportbedrijf moet een boete van 10.000 euro betalen, waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast is Sportaal veroordeeld tot een proefperiode van twee jaar. In die periode mogen geen nieuwe strafbare feiten worden gepleegd.

De zaak kwam aan het rollen na een aangifte van milieuorganisatie Recycling Netwerk in 2017. Sportclubs, gemeenten en bandenleveranciers zijn volgens die organisatie strafbaar omdat de korrels zware metalen lekken in de bodem.

Geen eenmalig incident

Na de aangifte werd een onderzoek gestart. Uit dat onderzoek blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat Sportaal onvoldoende heeft gedaan om vervuiling van de omgeving van de kunstgrasvelden met rubbergranulaat tegen te gaan.

De zaak tegen Sportaal is een onderdeel van de totale aangifte van Recycling Netwerk, zegt het OM tegen onderzoeksprogramma Zembla. "In deze zaak gaat het niet om een eenmalig incident, maar een structureel langdurig tekortschietende naleving van de zorgplicht", aldus de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of andere partijen vervolgd gaan worden.

Volgens Recycling Netwerk is de veroordeling heel goed nieuws voor het milieu. "We hopen dat deze uitspraak zal helpen om het gebruik van deze vervuilende stof op sportvelden snel af te schaffen." Volgens de organisatie zijn er bijna 2000 kunstgrasvelden in Nederland die momenteel gevuld zijn met rubberkorrels. Gemiddeld bevat elk veld rubberkorrels van 20.000 banden.

'Bijzonder en willekeurig'

Bas Morsink, directeur van Sportaal, snapt de discussie rond de rubberkorrels maar zit ook nog met een hoop vragen. "De strafzaak is bijzonder en willekeurig", zegt hij tegen RTV Oost.

Hij vindt dat niet alleen verenigingen verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de vervuiling. "Je laat velden aanleggen door partijen die een zorgplicht hebben, maar de verantwoordelijkheid komt bij de beheerder te liggen", zegt Morsink. Hij vindt dat ook gekeken moet worden naar de bedrijven die de velden aanleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl