Hassan Diab is de nieuwe premier van Libanon
NOS Nieuws

Nieuwe premier Diab moet crisis in Libanon het hoofd bieden

President Aoun van Libanon heeft hoogleraar en oud-minister Hassan Diab gevraagd premier te worden en een nieuwe regering te vormen. Daarmee moet er een einde komen aan de onrust en de politieke impasse die het land al weken in zijn greep houden.

Diab wordt onder meer gesteund door de sjiitische bewegingen Hezbollah en Amal, en door de Vrije Patriottische Beweging van president Aoun met een voornamelijk christelijke aanhang. Diab heeft daarmee een meerderheid van het parlement achter zich.

Felle betogingen

De 60-jarige Hassan Diab is sinds 1985 hoogleraar technische informatica aan de prestigieuze Amerikaanse Universiteit van Beiroet. Hij was van 2011 tot en met 2014 minister van Onderwijs onder premier Mikati.

De hoogleraar staat voor de taak om het land uit de ergste crisis te halen sinds het einde van de burgeroorlog in 1990. Betogers uit alle lagen van de bevolking gingen de afgelopen weken de straat op om een hervorming van het politieke systeem te eisen. Ook demonstreerden ze tegen de in hun ogen corrupte regering. Of de demonstranten voldoende vertrouwen hebben in Diab, moet de komende tijd blijken.

Hariri

De betogingen leidden eind oktober tot het einde van het kabinet van premier Saad al-Hariri. Hij zei dat hij geen uitweg kon vinden die recht doet aan de stem van het volk. Hij liet vorige maand weten dat hij niet opnieuw premier wil worden. "Liever iemand anders", zei Hariri.

Oud-premier Mikati heeft sceptisch gereageerd op de benoeming van Diab en zegt te betwijfelen of hij de aangewezen persoon is om Libanon er weer bovenop te krijgen.

Midden-Oostencorrespondent Daisy Mohr ontmoette demonstrant Jana Dandash, en keek mee hoe zij protesteerde. De 22-jarige Jana belichaamt in veel opzichten de woede en wensen van veel jonge Libanezen:

'We doen alsof we een democratie zijn. Maar dat zijn we niet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl