Woensdag moet Snel zich opnieuw in de Tweede Kamer verantwoorden
NOS NieuwsAangepast

Gedupeerde ouders toeslagenaffaire krijgen nog deze week compensatie

Ouders die ten onrechte zijn aangemerkt als fraudeur in de toeslagenaffaire, krijgen vandaag van de Belastingdienst te horen hoeveel compensatie ze krijgen. Het gaat om een voorlopig, minimaal bedrag, gebaseerd op de informatie die nu beschikbaar is. Het geld staat rond 20 december op hun rekening, schrijft staatssecretaris Snel aan de Tweede Kamer.

Ruim driehonderd gedupeerden krijgen vandaag een brief. Ongeveer 90 procent krijgt een compensatie. Bij ruim tweehonderd ouders gaat het om een bedrag tot 20.000 euro, bij ruim zeventig mensen is het hoger.

In de brief biedt staatssecretaris Snel nogmaals zijn excuses aan voor de moeilijke omstandigheden waarin de ouders door de toeslagenaffaire terecht zijn gekomen. Hij zegt dat het definitieve bedrag begin 2020 duidelijk wordt.

Financiële problemen

Een commissie onder leiding van voormalig minister van Justitie Donner oordeelde vorige maand dat de Belastingdienst te streng is geweest bij het beoordelen van een groep ouders die kinderopvangtoeslag kreeg.

Als de ouders ook maar iets niet goed hadden ingevuld, door slordigheid of onwetendheid, werden zij al verdacht van fraude. Ze kregen vaak niet precies te horen waarom, maar moesten de bedragen van soms tienduizenden euro's wel terugbetalen. Veel gezinnen kwamen in financiële problemen.

Woensdag moet Snel zich in een debat in de Tweede Kamer opnieuw verantwoorden voor de toeslagenaffaire. Het gaat dan over de zwartgelakte dossiers die een groep ouders vorige week ontving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl