Drie tekeningen van Ridouan Taghi, zoals hij er nu mogelijk uitziet
NOS Nieuws

Taghi zat dus toch in Dubai, 'gevaar na arrestatie niet geweken'

Spanje, Marokko, Mexico, Colombia, Dubai en zelfs een eiland bij Iran. Allemaal werden ze de afgelopen jaren genoemd als mogelijke schuilplaatsen van Ridouan Taghi, Nederlands meest gezochte crimineel.

Juist door de onduidelijkheid over zijn verblijfplaats wist hij lang uit handen van de politie te blijven. Vakantiegangers werd door de politie op enig moment zelfs gevraagd naar hem uit te kijken.

Vandaag kwam er een einde aan zijn vlucht. Even voor 17.00 uur maakte de Landelijke Eenheid van de politie bekend dat Taghi is gearresteerd in Dubai. Het Nederlandse Openbaar Ministerie verwacht een snelle uitlevering en denkt dat hij aanwezig zal zijn bij de eerstvolgende zitting in het proces tegen hem, eind februari.

Dit zijn de belangrijkste punten uit de persconferentie van politie en OM over Taghi's arrestatie:

De hoofdpunten uit de persconferentie over de aanhouding van Taghi

Dubai werd al vaker genoemd als verblijfplaats van Taghi. Afgelopen zomer nog zeiden bronnen binnen het OM dat het aannemelijk was dat de crimineel in het emiraat zat.

Verrassend is het dus niet dat Taghi in Dubai is ingerekend - maar het is wel opvallend. Dubai is bij criminelen juist in trek, omdat uitlevering met Nederland lastig zou zijn.

Taghi kan zijn uitlevering aan Nederland aanvechten, zei advocaat Geert-Jan Knoops daarover. "Het is dan aan een uitleveringsrechter in Dubai om te beslissen of hij wordt uitgeleverd. Zo niet, dan is Taghi daar vrij man. Maar zonder enig verdrag zal een uitleveringsrechter niet zomaar akkoord gaan."

En Knoops ziet meer problemen, zei hij tegen onze verslaggever:

Advocaat Knoops: verdachte kan uitlevering aanvechten

Mogelijk kan Taghi wel worden uitgeleverd volgens een VN-anti-corruptieverdrag uit 2003. Maar Knoops denkt ook dat dat lastig gaat worden. "Dat voorziet alleen in georganiseerde misdaad omtrent fraude, corruptie en witwassen, maar niet op verdenking als liquidaties bij Taghi."

Politie en justitie zijn overigens vol vertrouwen dat de uitlevering zal slagen. Daarover zouden al afspraken zijn gemaakt met Dubai. Strafrechtadvocaat Richard Korver is ook optimistischer dan zijn collega Knoops. "We horen dat er sprake is van een intensieve samenwerking. Dat gaan ze niet doen als ze niet van tevoren hebben bedacht wat ze aanmoeten met Taghi."

Witwassen

Er zijn meer redenen voor criminelen om Dubai als uitvalsbasis te hebben. Misdaadgeld kan er redelijk eenvoudig worden witgewassen. Ook is het voor bijvoorbeeld de Nederlandse politie lastig om informatie over bankrekeningen op te vragen.

Voor de veelal vermogende criminelen is een ander aspect misschien nog wel belangrijker: je kan je geld in Dubai prima laten rollen.

Er is nu nog weinig bekend over de arrestatie van Taghi. De politie meldt dat hij is aangehouden in een huis en dat de arrestatie rustig is verlopen. Mogelijk komt de politie van Dubai dinsdag met meer informatie.

'Geoliede moordorganisatie'

Taghi is hoofdverdachte in het zogenoemde Marengo-proces, waarin vijf moorden en meerdere liquidatiepogingen worden behandeld. Kroongetuige in het liquidatieproces is Nabil B., die bij de politie belastende verklaringen aflegde over Taghi en zijn organisatie.

Het Openbaar Ministerie typeerde de criminele groep van Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki als "een goed geoliede moordorganisatie". Met de aanhouding van Taghi zijn de gevaren ook niet geweken, zeggen verschillende bronnen tegen de NOS. Tientallen mensen krijgen nu nog beveiliging vanwege de dreiging die uitgaat van zijn groep.

De dreiging zou zelfs kunnen toenemen, omdat iemand wraak wil nemen. Of er ontstaat onrust in het criminele milieu, omdat geprobeerd wordt Taghi's positie over te nemen.

Eerder maakte de NOS deze interactieve special over het netwerk rond Taghi:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl