Ridouan Taghi, van kleine hasjdealer tot meedogenloze cokebaron

Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland, is aangehouden. We publiceren hieronder opnieuw een profiel van Taghi dat we onlangs al publiceerden.

Hij heeft bijnamen als 'de Kleine' en 'Patron', is het verondersteld kopstuk in de cocaïnehandel en wordt verdacht van opdracht geven voor een reeks liquidaties. Hoe kon een bijdehante vwo'er uit Vianen uitgroeien tot een internationaal gezochte misdadiger?

De 41-jarige Taghi was al jaren op de vlucht voor justitie. Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor tips die naar zijn verblijfplaats leiden. Intussen staat hij terecht als hoofdverdachte in het Marengo-proces, voor betrokkenheid en het voorbereiden van vier moorden en acht opdrachten.

Misdaadverslaggever Yelle Tieleman volgt de zaak al jaren en kent de geruchten dat het in werkelijkheid om nog meer moorden zou gaan. "Alles wat er nu gebeurt in de onderwereld wordt hem in de schoenen geschoven. Maar de vraag is of dat terecht is."

Meedogenloos

Wel is duidelijk hoe meedogenloos Taghi te werk gaat. Dat blijkt uit versleutelde, door de politie gekraakte berichten die hij volgens het OM aan andere bendeleden verstuurde. "Ben aan het jagen", zou hij bijvoorbeeld op 17 april 2016 aan een handlanger hebben geschreven. "Haha, ben al dronken broertje en heb bloed nodig. Niks anders."

Enkele uren eerder werd Samir Erraghib in zijn auto doodgeschoten, in het bijzijn van zijn 7-jarige dochter. Vermoedelijk was Taghi de opdrachtgever.

"Hoe er wordt gesproken over moorden, daar word je koud van", zegt Tieleman. "Hoe weinig respect er voor leven is."

Ridouan Taghi

Van die latere meedogenloosheid blijkt nog weinig in Taghi's jeugd. Hij wordt in 1977 in Marokko geboren en verhuist in 1980 met zijn familie naar Vianen. Hij ontpopt zich tot een slimme vwo'er, maar begint ook hasj te dealen op het schoolplein. Daar wordt hij soms bestolen door sterkere jongens, vertellen bronnen die hem uit die tijd kennen aan NRC-misdaadjournalist Jan Meeus. Ook zijn bijnaam 'Kleine' dateert uit die periode.

Volgens advocaat Inez Weski, tot 17 oktober de advocaat van Taghi, is er sprake van valse beeldvorming. De bijnaam zou niets te maken met zijn postuur, maar met zijn leeftijd: hij was de jongste van een groepje vrienden op de middelbare school.

'Intelligente jongen'

Taghi kiest voor een carrière in de criminaliteit en lijkt vastbesloten geen kleine speler te blijven. Yelle Tieleman: "Hij was een intelligente jongen, iemand die eigenlijk al vroeg begrijpt dat het niet zomaar een wereldje is waar je in stapt."

Hij ziet zijn kans als hij rond de eeuwwisseling een hasjlijn 'erft' van een familielid, vertelden bronnen aan Meeus. Taghi gebruikt die lijn van Marokko naar Nederland om er cocaïne te gaan smokkelen. "Dat past in het beeld dat drugskartels in die tijd steeds vaker gebruik maakten van de route via West-Afrika", legt Meeus uit. "Cocaïne levert tien keer meer op dan hasj."

Ridouan Taghi

De kleine hasjdealer weet zich op te werken tot één van de nieuwe kopstukken in de Nederlandse onderwereld. Taghi is lange tijd niet in beeld bij de politie en daar zijn meerdere verklaringen voor, maar een belangrijke is dat hij zich in 2009 laat uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. Een truc die criminelen wel vaker gebruiken, om onder de radar te blijven.

Volgens Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces, is Taghi daarna nog wel regelmatig in Nederland. In een anonieme brief aan de media beschrijft iemand hem als "een doorgesnoven alcoholist die een fles whisky per dag drinkt en zwaar paranoïde is". Of dat klopt is onduidelijk, zegt Tieleman. "Het zou kroegpraat kunnen zijn."

Volgens Taghi's advocaat klopt het helemaal niet, gebuikt haar cliënt spaarzaam alcohol en al helemaal geen drugs.

Lang weet de drugscrimineel buiten het zicht van justitie te blijven. Pas in de zomer van 2015 stuit de recherche bij toeval op Taghi's naam. Die duikt op in een onderzoek dat volgt op een grote wapenvondst in Nieuwegein.

Een Utrechtse crimineel die zich bedreigd voelt, vertelt de politie dat Ridouan Taghi een grote speler is, die 1000 kilo coke per maand Nederland binnensmokkelt. Hij vertelt ook dat Taghi mensen laat vermoorden.

Rekeningen vereffend

De 'Kleine' blijkt deel uit te maken van een nieuwe generatie drugscriminelen via Blackberry's communiceren met zogenoemde PGP (Pretty Good Privacy)-berichten, die bijna niet te kraken zijn. Ze wanen zich onaantastbaar, hebben een legertje jonge, vaak kansarme jongeren geworven voor hun netwerk en deinzen niet terug voor extreem geweld.

Taghi raakt steeds vaker in conflict met rivalen, probeert hen volgens het OM soms te laten vermoorden. En ook wie bij hem in een kwaad daglicht komt te staan, lijkt zijn leven niet zeker. Zoals "snitches" die met de politie hebben gepraat. Meeus: "Je ziet dat vaker in de onderwereld. Er worden rekeningen vereffend en dat gaat een tijdje door, maar die conflicten worden steeds groter."

Zo wordt misdaadblogger Martin Kok in 2016 doelwit, als hij op zijn misdaadsite Taghi en twee kopstukken met wie hij banden heeft (Naoufal 'Noffel' F. en Richard 'Rico de Chileen' R.), beschrijft als een moordend driemanschap.

Een paar maanden later begint het net zich te sluiten rond Taghi, wanneer bendelid Nabil B. besluit over te lopen naar justitie en bereid is als kroongetuige op te treden. Ook is de politie er toch in geslaagd talloze PGP-berichten te ontcijferen.

Het moorden houdt daarmee niet op. In maart 2018 wordt de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten. Het OM gaat ervan uit dat Ridouan Taghi ook die liquidatie heeft laten uitvoeren. En in september dit jaar wordt de advocaat van Nabil B. doodgeschoten, Derk Wiersum. Een neef van Taghi wordt aangehouden voor betrokkenheid bij die moord.

De plek waar advocaat Derk Wiersum werd doodgeschoten

Taghi zou de afgelopen jaren zijn gesignaleerd in Colombia, Suriname, Dubai en Costa Rica. In Dubai, een vrijplaats voor de geoganiseerde misdaad, zou hij samenwerken met een paar van de grootste drugshandelaren ter wereld, schreef het AD.

"Dat kartel beweegt zich in peperdure hotels", heeft Tieleman gehoord. Er gaan ook allerlei geruchten over extreme luxe, bijvoorbeeld dat Taghi in Dubai een heel winkelcentrum zou hebben opgekocht. "Wat daarvan waar is, weten we niet."

Recent waren er berichten dat Taghi mogelijk verbleef op schuiladressen in Iran, onder andere op het party-eiland Kish. Het land zou hem bescherming bieden als beloning voor hulp aan de Iraanse geheime dienst bij liquidaties in Europa, meldden bronnen aan De Telegraaf.

Vandaag om een paar minuten voor vijf kwam het bericht van de politie dat Taghi in Dubai is opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl