Kramer dubt over rugoperatie en moet 'meer werken' dan hem lief is
Zo erg als een jaar geleden is het niet, maar leuk is anders. Terwijl een groot deel van de mondiale schaatselite wereldbekers reed in Kazachstan en Japan, was Sven Kramer aan het trainen in de Italiaanse Alpen.
Op de fraaie buitenbaan van Collalbo had Kramer met zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma een trainingskamp belegd, een onderbreking van het wedstrijdseizoen die noodzakelijk was geworden nadat rugklachten zijn optreden bij de eerste wereldbeker in Minsk hadden vergald.
De Fries strandde medio november in de Wit-Russische hoofdstad op de vijf kilometer op een Kramer-onwaardige dertiende plaats, bijna twaalf seconden achter ploeggenoot en winnaar Patrick Roest.
In Collalbo legt Kramer uit wat het probleem is. "De schaatsen en benen doen niet wat je wil. Ik kan er helaas geen peil op trekken. Soms is het goed, maar dan kan het de volgende dag een stuk minder zijn."
Herniaklachten
"Ik heb herniaklachten en dat zal altijd zo blijven. Maar na vijftien jaar topsport wordt het moeilijker. Ik heb altijd relatief makkelijk kunnen schaatsen op mijn manier, maar het is iets meer werken geworden dan me lief is."
Na de teleurstelling in Minsk besloot Kramer de resterende wereldbekers tot de Kerst te schrappen uit zijn programma. In plaats daarvan trainde hij in Collalbo. "Dit is een fijn baantje. Ik kom hier al jaren en heb hier leuke wedstrijden gereden."
Successen in Collalbo
In Collalbo won Kramer begin 2007, op 20-jarige leeftijd, zijn eerste internationale kampioenschap, de Europese allroundtitel. In januari van dit jaar, bijna twaalf jaar later dus, veroverde hij op dezelfde buitenbaan ook zijn - voorlopig - laatste grote titel, wederom bij het EK allround.
Vorig seizoen trok Kramer zich ook terug in Italië na een mislukte eerste wereldbeker, net als dit jaar vanwege zijn rug. "Toen was het vele malen slechter dan nu, maar reed ik een prima tweede deel van het seizoen", zegt Kramer, refererend aan zijn tiende Europese titel allround.
Pieken tussen Kerst en Oud & Nieuw
De NK afstanden zijn het eerstvolgende belangrijke toernooi voor Kramer. Tussen Kerst en Oud & Nieuw begint iedereen 'weer op nul', zoals Kramer het omschrijft. Beschermde rijders zijn er niet, ook Kramer kan buiten de boot vallen als de tickets verdeeld worden voor de grote toernooien.
"In de ideale wereld rijd ik een goede vijf kilometer en een goede 1.500 meter. Dan plaats ik me voor de EK afstanden, de WK afstanden en de WK allround."
Maar wat als het misgaat, eind december in Heerenveen? "Dan wordt dit seizoen een moeilijk verhaal."
Bekijk hieronder hoe NOS-analist Erben Wennemars uitlegt hoe een schaatser zijn rug gebruikt:
Al zo lang als Kramer schaatst, speelt zijn rug hem parten. Soms meer en soms minder, maar hoe ouder hij wordt, hoe hardnekkiger de klachten worden.
"We kunnen het opereren, maar daar hoeft het niet per se beter van te worden. Het is makkelijk om naar een quick fix te grijpen, maar ik moet nog langer mee dan de komende twee jaar."
Ook vorig jaar, toen het in december zo beroerd ging, dacht Kramer aan die operatie. "Maar dan word je Europees kampioen en denk je: het gaat eigenlijk niet zo slecht. Het frustrerende is dat het zo wisselvallig is."
Het is zeker niet aan de orde.
Kramer reed zijn eerste wereldrecord in 2005, pakte in 2006 olympische medailles en vanaf 2007 steevast medailles op alle grote toernooien. De kleur was jarenlang goud, maar die vanzelfsprekendheid is er niet meer.
Toch denkt Kramer niet aan stoppen nu het tegenzit. "Het is zeker niet aan de orde", zegt hij stellig.
Peking 2022
Kramer denkt zelfs aan Peking, de stad waar hij na Turijn, Vancouver, Sotsji en Pyeongchang wil schitteren op zijn vijfde Olympische Spelen.
"Ik wil proberen alles uit de kast te halen met zo min mogelijk risico's en kijken of ik nog wat moois kan doen op de volgende Olympische Spelen."